Srbija će razvijati koncept industrijskih parkova

Bez autora
Jan 11 2018

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović razgovarao je danas sa ambasadorom NR Kine u Srbiji Li Mančangom o jačanju saradnje dveju zemalja u oblasti inovacija. Sagovornici su posebno razmatrali nastavak realizacije projekta izgradnje srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči, pri čemu su istakli spremnost da bude učinjeno sve da se maksimalno ubrza početak izgradnje ovog industrijskog parka. Popović je preneo da će u daljim razgovorima sa partnerima iz kompanije "Čajna road end bridž korporejšn", koja je zadužena za realizaciju ovog projekta sa kineske strane, biti definisani detalji komercijalnog ugovora i u najkraćem mogućem roku osnovano zajedničko preduzeće kojem će biti poverena realizacija izgradnje tog parka.

Srbija će razvijati koncept industrijskih parkovaMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović razgovarao je danas sa ambasadorom NR Kine u Srbiji Li Mančangom o jačanju saradnje dveju zemalja u oblasti inovacija.

Sagovornici su posebno razmatrali nastavak realizacije projekta izgradnje srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči, pri čemu su istakli spremnost da bude učinjeno sve da se maksimalno ubrza početak izgradnje ovog industrijskog parka.

Popović je preneo da će u daljim razgovorima sa partnerima iz kompanije "Čajna road end bridž korporejšn (CRBC)", koja je zadužena za realizaciju ovog projekta sa kineske strane, biti definisani detalji komercijalnog ugovora i u najkraćem mogućem roku osnovano zajedničko preduzeće kojem će biti poverena realizacija izgradnje tog parka.

On je, uz očekivanje da će izgradnja parka u Borči započeti tokom ove godine, naveo da Srbija želi da se u što većoj meri oslanja na iskustva Kine u izgradnji inovacione infrastrukture.

Želimo da razvijamo koncept industrijskih parkova po uzoru na parkove u Kini, pri čemu imamo talentovane mlade inženjere, jaku univerzitetsku bazu, inovacionu zajednicu koja se ubrzano razvija, a uz to vodimo državnu politiku koja inovacijama pridaje strateški značaj, naveo je ministar.

Smatram da Srbija ima potencijal da postane regionalni „hab“ za inovacije u okviru inicijative „Pojas i put“, što je cilj kojem stremimo u budućnosti, poručio je ministar.

Prema njegovim rečima, industrijski park u Borči prostiraće se na 320 hektara i u njemu će raditi više od hiljadu domaćih i stranih inovacionih kompanija, a u studiji izvodljivosti je planirano da investicija u ovaj park bude vredna 300 miliona evra i da u njemu bude zaposleno više od 10.000 ljudi.

To su „pametna“, visokotehnološka radna mesta za naše mlade inženjere, naveo je Popović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik