Srbija tužila Bojovića zbog štete nanete "Energoprojektu"

Bez autora
Jan 17 2018

Država je pokrenula tužbu protiv "Energoprojekt holdinga" zbog nezakonitih odluka donetih na vanrednoj skupštini akcionara ove kompanije, a ročište u Privrednom sudu je zakazano za 19. januar. Drugim rečima, Vlada Srbije je tužila većinskog vlasnika Dobrosava Bojovića i firme okupljene oko konzorcijuma "Napred razvoj" jer nisu ispoštovali njen zahtev da na vanrednoj sednici, koja je održana 12. decembra, ne glasaju za odluke koje zbog njihovih ličnih, ugrožavaju interese ostalih akcionara. Ono što je pokretanjem ovog spora vidljivo, to je da je država ušla u otvoren sukob sa novim većinskim vlasnikom, kako bi zaštitila svojih 33,58 odsto kapitala u "Energoprojektu".

Srbija tužila Bojovića zbog štete nanete "Energoprojektu"Država je pokrenula tužbu protiv "Energoprojekt holdinga" zbog nezakonitih odluka donetih na vanrednoj skupštini akcionara ove kompanije, a ročište u Privrednom sudu je zakazano za 19. januar, saznaje "Blic".

Drugim rečima, Vlada Srbije je tužila većinskog vlasnika Dobrosava Bojovića i firme okupljene oko konzorcijuma "Napred razvoj" jer nisu ispoštovali njen zahtev da na vanrednoj sednici, koja je održana 12. decembra, ne glasaju za odluke koje zbog njihovih ličnih, ugrožavaju interese ostalih akcionara.

Ono što je pokretanjem ovog spora vidljivo, to je da je država ušla u otvoren sukob sa novim većinskim vlasnikom, kako bi zaštitila svojih 33,58 odsto kapitala u "Energoprojektu".

Sukob je nastao zato što je Vlada tražila da se poništi odluka "Energoprojet holdinga" od 11. oktobra ove godine, kada je ova kompanija, bez odluke skupštine akcionara, povukla tužbu protiv "Napreda" i "Triniti kapitala". Reč je o postupku koji je pokrenula prethodna uprava, za utvrđivanje ništavosti ugovora kojim se "Energoprojekt" 2005. odrekao prava gradnje u Bloku 26 u Novom Beogradu, i to u korist firme čiji je vlasnik Dobrosav Bojović.

Vlada, naime, smatra da se sadašnji većinski akcionar, "Napred" i "Napred razvoj", vodio ličnim interesima, a ne interesima ostalih akcionara. Zato je i tražila se na skupštini akcionara donese odluka o ponovnom pokretanju tužbe, ali da za nju ne glasaju predstavnici "Napreda" i "Napred razvoja" i Dobrosav Bojović. Međutim, oni su ipak glasali i preglasali državu.

I kod druge tačke dnevnog reda, država je preglasana, a radilo se o davanju ponude za preuzimanje zavisnog društva "Entel" od "Energoprojekt holdinga", a ne većinskog vlasnika "Napred razvoja", kao što je to naloženo rešenjem Komisije za hartije od vrednosti. To znači da većinski vlasnici neće platiti ovu transakciju iz svoje kase, već iz "Energoprojektove".

U obrazloženju tužbe, država Srbija, tačnije Ministarstvo privrede, tvrdi da su odluke donete na vanrednoj skupštini EP Holdinga nezakonite i zato traži od Privrednog suda da donese privremenu meru, odnosno njihovo ukidanje.

- Na vanrednoj skupštini "Energoprojekt holdinga" nije ispoštovan zaključak Vlade. Kako Zakon o privrednim društvima uređuje, prilikom odobravanja pravnih poslova koji imaju veliku finansijsku vrednost, isključeno je pravo glasa onog akcionara kod kojih postoji lični kao i interes sa njim povezanih lica, pa se može zaključiti da su glasanjem po navedenim tačkama dnevnog reda na vandrednoj skupštini akcionara "Napred" a.d. Beograd, "Napred razvoj" a.d. Beograd i Dobroslav Bojović postupili suprotno Zakonu. Na taj način naneta je nenadoknadiva šteta "Energoprojekt Holdingu" i državi kao akcionaru, a pošto su lica kojima je po zakonu isključeno pravo glasa (član 362. Zakona o privrednim društvima) glasala, odluke skupštine akcionara su nezakonite - navodi se u tužbi.

Većinski vlasnik EP-a Dobrosav Bojović nije juče odgovorio na pitanja "Blica" koja smo mu uputili povodom tužbe.

Gde je nestalo 30.000 akcija?

Pored toga, predstavnik države u Skupštini akcionara, Jasmina Simić, u internom dokumentu koji je dostavila vladi, dodatno baca senku na zakonitost samog glasanja na Skupštini.

- Po mojim beleškama, postoji neslaganje u broju prisutnih sa brojem njihovih akcija nakon glasanja. Primera radi, po prvoj tački dnevnog reda, koja se odnosi na povlačenje tužbe pred Privrednim sudom broj 35P 6003/2016. ukupno je glasalo 9.380.946 akcija, a nakon prebrojavanja ih je bilo 9.350.946. Zato sam zatražila fono zapis da bih proverila podatke. Pored toga, dva akcionara iznela su primedbu da nisu mogla da glasaju jer su odnete glasačke kutije pre nego što su u njih ubacili svoje listiće. Predsednik nije dozvolio njihovo glasanje pa su njihovi listići nevažeći. Nakon Skupštine zatražila sam i zapisnik, ali ga nisam dobila jer mi je rečeno da će biti na sajtu društva - navela je Simićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik