Analize mleka još čekaju na akreditaciju

Bez autora
Jan 17 2018

Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka počela je s radom, čime je ujedno započet i proces akreditacije. Prvi rezultati očekuju se već za manje od mesec dana, ali zvanično izdavanje analiza na papiru biće moguće tek početkom sledeće godine. Uz svu dokumentaciju, opremljenost i stručni kadar, "probno" ispitivanje mleka je neophodno za dobijanje akreditacije. Prema rečima Slavoljuba Stankovića, direktora Direkcije za nacionalne laboratorije, ovo je obavezan korak kako bi pokazali da su tehnički sposobni da izdaju analizu. Započeli smo sa analizom uzoraka koje nam dostavljaju mlekare, i sada se radi sveobuhvatni monitoring kvaliteta mleka, objasnio je Stanković. S obzirom na to da još nismo akreditovani, ti rezultati nisu obavezujući u pravnom postupku i zbog toga ne možemo da izdamo ni nalog da se nešto uradi.

Analize mleka još čekaju na akreditacijuNacionalnalaboratorija za kontrolu mleka počela je s radom, čime je ujedno započet i proces akreditacije. Prvi rezultati očekuju se već za manje od mesec dana, ali zvanično izdavanje analiza na papiru biće moguće tek početkom sledeće godine.

Uz svu dokumentaciju, opremljenost i stručni kadar, "probno" ispitivanje mleka je neophodno za dobijanje akreditacije. Prema rečima Slavoljuba Stankovića, direktora Direkcije za nacionalne laboratorije, ovo je obavezan korak kako bi pokazali da su tehnički sposobni da izdaju analizu.

- Započeli smo sa analizom uzoraka koje nam dostavljaju mlekare, i sada se radi sveobuhvatni monitoring kvaliteta mleka - objasnio je Stanković.

- S obzirom na to da još nismo akreditovani, ti rezultati nisu obavezujući u pravnom postupku i zbog toga ne možemo da izdamo ni nalog da se nešto uradi. Trenutno rezultati služe za praćenje stanja u Srbiji, naročito kada govorimo o kvalitetu. To je normalan put koji treba da prođu sve ustanove, a do kraja godine bi trebalo da bude gotov postupak akreditacije. Sada ćemo znati kakav je kvalitet mleka, a od sledeće godine radiće se isplata premija u sektoru mlekarstva na osnovu tih rezultata.

Kako objašnjava Stanojević, ne mogu da odrede po kojoj ceni će se plaćati mleko, ali je generalno praksa da se cena određuje na osnovu kvaliteta, odnosno onoga što je laboratorija procenila. Cilj je da se dođe do najboljih klasa mleka.

- Naše analize trenutno nisu obavezujuće, iako su pouzdane, ali svakako proizvođači na osnovu njih mogu nešto da urade i da poprave u proizvodnji - kaže Stanojević.

- Očekujemo da Akreditacionom telu Srbije predamo dokumentaciju u junu i da do kraja godine dobijemo potrebnu akreditaciju. U aprilu bi trebalo naše rezultate da unakrsno uporedimo sa laboratorijama u inostranstvu, ali u ovom trenutku moramo da simuliramo kao da imamo akreditaciju. Na osnovu svega ovog što sad uradimo, Akreditaciono telo će uraditi procenu o tome da li radimo u skladu sa standardima.

Na Nacionalnu laboratoriju za kontrolu mleka čeka se više od 10 godina. A zbog neotvaranja Direkcije za nacionalne laboratorije, delegacija EU je 2012. godine obustavila nabavku opreme u vrednosti od milion i po evra.

Obaveštenje

Gotove rezultate Nacionalna referentna laboratorija mlekarama može da dostavlja putem SMS poruke ili imejla, a mlekare će i same imati pristup svojim korisnicima, pa će moći da prate kakvog je kvaliteta mleko proizvođača.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik