Povećanje minimalca u Crnoj Gori koštalo bi 40 miliona eura

Bez autora
Jan 18 2018

Poslodavce bi povrećanje minimalne zarade sa 193 na 250 eura, koliko traži sindikat, koštalo 40 miliona eura, zato je potrebno naći način kako da se to kompenzuje, kazala je državan sekretarka u Ministarstvu finansija, Nina Vujošević. Minimalna zarada i dalje je otvoreno pitanje. Činjenica je da je minimalna u odnosu na prosječnu zaradu u Crnoj Gori na nivou prosjeka Evropske unije, kazala je Vujošević na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju na kojem se raspravljalo o Nacrtu programa ekonomskih reformi do 2020. godine. Ona je podsjetila da pomenutim Nacrtom nije predviđeno zamrzavanje plata i penzija.

Povećanje minimalca u Crnoj Gori koštalo bi 40 miliona euraPoslodavce bi povrećanje minimalne zarade sa 193 na 250 eura, koliko traži sindikat, koštalo 40 miliona eura, zato je potrebno naći način kako da se to kompenzuje, kazala je državan sekretarka u Ministarstvu finansija, Nina Vujošević.

„Minimalna zarada i dalje je otvoreno pitanje. Činjenica je da je minimalna u odnosu na prosječnu zaradu u Crnoj Gori na nivou prosjeka Evropske unije (EU)“, kazala je Vujošević na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju na kojem se raspravljalo o Nacrtu programa ekonomskih reformi do 2020. godine.

Ona je podsjetila da pomenutim Nacrtom nije predviđeno zamrzavanje plata i penzija, prenosi Pobjeda.

Predsjednik Odbora, Predrag Sekulić, kazao je da je u konktekstu politike bilo koje vlade standard jedno od najvažnijih pitanja, ali je upozorio na oprez.

„Pitanje minimalne zarade je važno, ali je bitno da ne donosimo ishitrene odluke, jer su neke skupo koštale budžet“, naveo je Sekulić.

On je rekao da vjeruje da će Ministarstvo finansija, nakon analiza, izaći sa novim predlogom i podsjetio da je prosječna plata u Bosni i Hercegovini 439 eura, Srbiji 412, Makeodniji 375 eura.

Unija slobodnih sindikata je dostavila predlog na nacrt dokumenta u kojem traži povećanje poreza na dobit, uvođenja poreza na finansijske transakcije privrednih subjekata koje prelaze određeni lim, ukidanje poreskih i drugih olakšica povlašćenim firmama.

Nacrtom programa ekonomskih reformi predviđa se održiv i inkluzivan ekonomski rast, koji će doprinijeti smanjenju razvojnog jaza zemalja u odnosu na prosjek EU.

Ovaj dokument trebao bi do kraja januara da bude dostavljen Evropkskoj komisiju na uvid, a prethodno će biti sadržane sve primjedbe i predlozi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik