Hercegovačko voće i povrće za Podravku

Bez autora
Jan 18 2018

Hrvatska kompanija Podravka nedavno je pokrenula projekt saradnje s braniteljskim zadrugama u Republici Hrvatskoj, a model koji se u susjednoj zemlji pokazao učinkovitim, lako bi se mogao prenijeti i na Bosnu i Hercegovinu. Prema istom sistemu, zadruge koje okupljaju boračku populaciju, uskoro bi mogle lansirati svoje proizvode na hrvatsko i tržište Evropske unije, a posrednik bi bila upravo Podravka. Tim povodom nedavno je u Mostaru održan sastanak predstavnika kompanije sa predstavnicima boračkih udruženja iz tri kantona Federacije BiH. Podravka je tom prilikom predstavila ambiciozan plan do 2022. u sklopu kojeg je naveden otkup voća, povrća i žitarica, i to isključivo od domaćih proizvođača.

Hercegovačko voće i povrće za PodravkuHrvatska kompanija Podravka nedavno je pokrenula projekt saradnje s braniteljskim zadrugama u Republici Hrvatskoj, a model koji se u susjednoj zemlji pokazao učinkovitim, lako bi se mogao prenijeti i na Bosnu i Hercegovinu.

Prema istom sistemu, zadruge koje okupljaju boračku populaciju, uskoro bi mogle lansirati svoje proizvode (najčešće voće i povrće) na hrvatsko i tržište Evropske unije, a posrednik bi bila upravo Podravka. Tim povodom nedavno je u Mostaru održan sastanak predstavnika kompanije sa predstavnicima boračkih udruženja iz tri kantona Federacije BiH.

Interesi

Podravka je tom prilikom predstavila ambiciozan plan do 2022. u sklopu kojeg je naveden otkup voća, povrća i žitarica, i to isključivo od domaćih proizvođača. Ova kompanija danas treba oko 24 hiljade tona povrća, hiljade tona voća, te oko 30 hiljada tona žitarica, što su iznosi koje Hercegovina svojim potencijalima može podmiriti. Ministar za pitanja boraca HNK-a Oliver Soldo, inače jedan od inicijatora projekta, navodi da Podravka nastoji proširiti kapacitete i na tržištu Evropske unije.

- Imamo pozitivan primjer iz Hrvatske, koji može i treba biti vodilja i nama. Podravka i našim braniteljima pruža ruku prijateljstva i suradnje, prije svega vodeći računa o svojim interesima. A interesi Podravke i nas u ovom slučaju se poklapaju. Jasno je, naš interes je radni angažman i mogućnost ostvarenja prihoda branitelja, čime bismo populaciju trgnuli iz potpune letargije, kaže Soldo, uz nadu da bi psiho-socijalna rehabilitacija doprinijela i sretnijim i prosperitetnijim porodicama branitelja.

Ističe i projekt kojim je u Hercegovini tokom četiri godine omasovljeno braniteljsko zadrugarstvo, za što je kantonalna Vlada izdvojila oko 200.000 KM, zahvaljujući kojem danas više od stotinu kooperanata obrađuje oko 90 hektara zemlje, što je, kako kaže, dobar početni potencijal.

- Zbog toga je priča s Podravkom došla kao kvalitetna priča za nadgradnju, kojom bismo s kvantiteta prešli na kvalitet, a kojom bi i braniteljske udruge dobile potencijalno tržište na kojem bi se prepoznali njihovi proizvodi. Oni bi samim tim opstali i ostvarili egzistenciju, dodao je.

Najavio je da Ministarstvo boraca HNK-a, nakon Podravke, sličnu saradnju nastoji ponuditi i drugim kompanijama iz BiH, regiona i Evrope, u kojim bi eventualno ustanove poput bolnica i domova za stara i iznemogla lica otkupljivale proizvode boraca, čime bi se ostvario plasman domaćih proizvoda i izbjegle javne nabavke.

Otkupne stanice

Podravkin projekt pozdravili su i u Udruženju Zaboravljeni branitelji, čiji su predstavnici tokom sastanka gostima spominjali i eventualni otkup smilja, duhana, ali i voća i povrća koje uspijeva u Bosni. Na taj način će se, prema riječima predsjednika Udruženja Vlade Marušića, nastojati u projekat uključiti i predstavnici komponente Armije RBiH.

- Kako smo razumjeli, Podravka uskoro namjerava u suradnji s Ministarstvom formirati otkupne stanice u koje bi zadrugari dostavljali voće i povrće. Kompletan projekat čini se prihvatljivim jer u njemu vidimo prostor da članovi braniteljskih udruga po razumnim cijenama plasiraju svoje proizvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik