Započeto 14 projekata iz Abu Dabi fonda

Iz Abu Dabi fonda u oblasti sistema za navodnjavanje započeto je 14 projekata, izjavila je danas direktorka Republičke direkcije za vodu Nataša Mliić. Prema njenim rečima, 11 projekata se radi u Vojvodini, a tri u centralnoj Srbiji. U okviru ovog fonda u pripremi su novi projekti koji će dodatno unaprediti poljoprivrednu proizvodnju, rekla je Milić na sednici Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije. Ona je navela da se u narednom periodu planira procentualno povećanje priključenja stanovništva na pijaću vodu, kao i povećanje broja ledolomaca sa ciljem sprečavanja i umanjenja elementarnih nepogoda.

Započeto 14 projekata iz Abu Dabi fondaIz Abu Dabi fonda u oblasti sistema za navodnjavanje započeto je 14 projekata, izjavila je danas direktorka Republičke direkcije za vodu Nataša Mliić.

Prema njenim rečima, 11 projekata se radi u Vojvodini, a tri u centralnoj Srbiji."U okviru ovog fonda u pripremi su novi projekti koji će dodatno unaprediti poljoprivrednu proizvodnju", rekla je Milić na sednici Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije.

Ona je navela da se u narednom periodu planira procentualno povećanje priključenja stanovništva na pijaću vodu, kao i povećanje broja ledolomaca sa ciljem sprečavanja i umanjenja elementarnih nepogoda.

Po pitanju procesa pridruživanja Evropskoj uniji i poglavlje 27, Milić je rekla da su u toku pripreme planova za implementaciju četiri direktive koje su osnova pregovaračke pozicije.

Istakla je značaj usvajanja Strategije upravljanja vodama na teritoriji Srbije 2016. godine, kao i projekta izgradnje brana "Svračkovo" i "Stubo-Rovni".

Za ledolomce 300 miliona dinara

Milićeva je rekla da je 2017. godine počela izrada projektne dokumentacije i izgradnja većeg broja uređaja za prečišćavanje gradskih komunalnih otpadnih voda.

"U budžetu za 2018. godinu odvojeno je 300 miliona dinara za pokretanje i formiranje flote, para ledolomaca, koji je na deonici od Novog Sada do Beograda neophodan da bismo se uspešno odbranili od leda", rekla je ona.

Ona je dodala da Srbija ima sporazum sa Hrvatskom i Mađarskom da "od granice do Vukovara rade mađarski ledolomci", dok je za deonicu od Beograda do Đerdapa postignut sporazum sa Rumunijom da obe strane angažuju po jednog ledolomca.

Milić je rekla da će u toku ove godine biti preduzeti svi neophodni koraci da se Srbija što pre osposobi da može sama da se "brani od leda".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik