Ina najavila promjene u rafineriji Sisak, 40 radnika višak

Bez autora
Jan 21 2018

Ina je pripremila prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak, koji podrazumjeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka te prekid rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji, što znači i smanjenje broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici ove godine, izvijestili su iz Ine. Kako se navodi u priopćenju Ine, na temelju odobrenog Poslovnog plana za 2018. pripremljen je prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak koji je trenutačno pred Radničkim vijećem. Ovaj prijedlog organizacijskih promjena u skladu je s Deloitteovom analizom čiji su rezultati javnosti predstavljeni prošle godine te se temelji na prijelaznom rješenju koje podrazumijeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u Rafineriji nafte Sisak.

Ina najavila promjene u rafineriji Sisak, 40 radnika višakIna je pripremila prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak, koji podrazumjeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka te prekid rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji, što znači i smanjenje broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici ove godine, izvijestili su iz Ine.

Kako se navodi u priopćenju Ine, na temelju odobrenog Poslovnog plana za 2018. pripremljen je prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak koji je trenutačno pred Radničkim vijećem.

"Ovaj prijedlog organizacijskih promjena u skladu je s Deloitteovom analizom čiji su rezultati javnosti predstavljeni prošle godine te se temelji na prijelaznom rješenju koje podrazumijeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u Rafineriji nafte Sisak", navode iz Ine.

Pritom podsjećaju da je "Deloitteova analiza, kao i sve dosadašnje, pokazala kako je konverzija Rafinerije nafte Sisak u logistički centar ekonomski najisplativije rješenje čijom bi se provedbom realiziralo 93 milijuna dolara novčanog tijeka u sljedeće tri godine u usporedbi sa sadašnjim načinom rada rafinerije".

Iz Ine također tvrde kako je predloženi način rada Rafinerije nafte Sisak korak prema znatnom smanjenju gubitaka koje rafinerija generira.

Navedene organizacijske promjene podrazumijevaju prekid rada postrojenja FCC u Rafineriji nafte Sisak, što će, kako se navodi, dovesti do smanjenja broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici 2018.

Radnici Rafinerije zatečeni i zbunjeni

Zaposleni u Rafineriji nafte u Sisku bili su zatečeni i iznenađeni najavom Inine Uprave o organizacijskim promjenama i višku radnika, a iako još nisu bili upoznati s priopćenjem Ine, prva reakcija im je bila: "Ipak nas zatvaraju."

Predsjednik sindikata Nove solidarnosti i Stožera za obranu Rafinerije Predrag Sekulić ocijenio je kako je žalosno da takvu vijest, koja je za radnike od vitalnog značenja, doznaju na takav način, tj. da je mediji doznaju prije njih.

"Nitko iz Radničkog vijeća nije nas o tome obavijestio. Ako je vijest točna, sazvat ćemo članove Stožera za obranu Rafinerije i očuvanje radnih mjesta kako bismo se dogovorili o daljnjim akcijama. Upozoravali smo i prije na mogući ovakav scenarij jer MOL od Siska odavno želi napraviti skladište, ili, kako oni kažu, logistički centar", rekao je Sekulić.

Kako je ocijenio, na to je upućivala i Deloitteova analiza, koju je platila Uprava, a za koju smatra da nije vjerodostojna.

"Iako se navodi kako ćemo nastaviti rad u blokovima, zatvaranje postrojenja FCC za nas praktički znači prekid proizvodnje. Naime, katalitički kreking je naš najprofitabilniji pogon", rekao je Predrag Sekulić, dodajući da će se Stožer uskoro javiti s priopćenjem i najavom sljedećih akcija.

Sindikat traži sastanak s menadžmentom Ine

Sindikat naftnoga gospodarstva (SING) traži sastanak s menadžmentom Ine zbog najavljenog smanjenja broja radnika u Rafineriji Sisak, priopćeno je iz tog sindikata.

"Neugodno smo iznenađeni namjeravanom Odlukom koja je dostavljena Radničkom vijeću na savjetovanje, jer nam nije najavljena, što nikako nije u skladu s dosadašnjom praksom socijalnog dijaloga", ističe SING. Sindikat se uvijek zalagao za cjelovita rješenja i opstojnost Inine rafinerijske prerade, preradu u Sisku i Rijeci, a ovo je, ističe, djelomična odluka jer odluka o modernizaciji Rafinerije u Rijeci još uvijek nije donesena.

Radničko vijeće će, poručuje SING, zatražiti sastanak s nadležnima u Ini, kako bi se raspravila namjeravana odluka. Podsjeća kako godinama upozorava na nedostatak radne snage u Rijeci, Istraživanju i proizvodnji, te u Sisku. S obzirom da se radi o vrlo stručnim i kvalitetnim radnicima, zatražit ćemo da ih se rasporedi na druga odgovarajuća radna mjesta u Sisku ili drugim dijelovima Ine, ističe SING.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik