448 korisnika CHF kredita niti vraća niti želi konverziju kredita

Bez autora
Jan 21 2018

Broj korisnika CHF kredita drastično je smanjen, te je do sada konvertovano, odnosno zatvoreno oko 92 posto svih plasiranih CHF kredita.Trenutno je ostalo 708 aktivnih klijenata sa CHF kreditom u Addiko Bank Sarajevo, od kojih su neki već u pregovorima sa bankom. Rečeno je ovo na druženju s novinarima koje su organizovali članovi uprave Addiko Banke. Tako, kako je rečeno, od 708 aktivnih klijenata, 260 njih i dalje uredno vraća kredit, dok 448 niti vraća niti želi konverziju kredita.

448 korisnika CHF kredita niti vraća niti želi konverziju kreditaBroj korisnika CHF kredita drastično je smanjen, te je do sada konvertovano, odnosno zatvoreno oko 92 posto svih plasiranih CHF kredita. Trenutno je ostalo 708 aktivnih klijenata sa CHF kreditom u Addiko Bank Sarajevo, od kojih su neki već u pregovorima sa bankom.

Rečeno je ovo na druženju s novinarima koje su organizovali članovi uprave Addiko Banke. Tako, kako je rečeno, od 708 aktivnih klijenata, 260 njih i dalje uredno vraća kredit, dok 448 niti vraća niti želi konverziju kredita.

- Tokom proteklih godina ukupno je 1228 klijenata tužilo Addiko bank d.d. Sarajevo u vezi s CHF kreditima. Od tog broja, 1112 tužbi ili gotovo 91 posto podneseno je prije 31. 12. 2015. godine, tako da informacija koju Udruženje Švicarac navodi o porastu broja tužbi nije istinita. Banka ni na koji način ne utječe na rad pravosudnih organa, posebno ne navodno odugovlačenje sa rješavanjem tužbi klijenata, bilo da se radi o prvostepenom ili drugostepenom postupku. Podaci o sudskim procesima su na dan 31. 12. 2017, kazala je direktorica Addiko Bank Sarajevo Sanela Pašić.

Podsjetila je Pašić i kako se Nacrt zakona o konverziji, koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri u Parlamentu FBiH, nije u skladu sa brojnim zakonima, te je, dodaje, prijetnja pravnoj i ekonomskoj stabilnosti zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik