Najprodavaniji polovni automobili sa zapada

Bez autora
Jan 21 2018

U Srbiji je u 2017. godini prodato 26.900 automobila i lakih komercijalnih vozila, saopštila je Srpska asocijacija uvoznika novih automobila i delova. To predstavlja rast od oko 15,5 odsto na godišnjem nivou. Najprodavniji brend je domaći "fijat" sa skoro 4.000 vozila, a zatim "škoda", "folksvagen", "reno", "ford", "opel dačija" i "tojota". Ipak, najviše se prodaju polovna vozila, godišnje oko 100.000. Uvoznici i dalje misle da na njihovu prodaju, a i na ekologiju, utiče nekontrolisani uvoz polovnjaka sa zapada koji je prošle 2017. godine dostigao 120.000 vozila. To su većinom automobili od 2001. do 2008. godine, čija prosečna cena na našem tržištu ne prelazi 2.500 evra.

Najprodavaniji polovni automobili sa zapada, porasla prodaja novih vozilaU Srbiji je u 2017. godini prodato 26.900 automobila i lakih komercijalnih vozila, saopštila je Srpska asocijacija uvoznika novih automobila i delova. To predstavlja rast od oko 15,5 odsto na godišnjem nivou.

Najprodavniji brend je domaći "fijat" sa skoro 4.000 vozila, a zatim "škoda", "folksvagen", "reno", "ford", "opel dačija" i "tojota". Ipak, najviše se prodaju polovna vozila, godišnje oko 100.000.

Uvoznici i dalje misle da na njihovu prodaju, a i na ekologiju, utiče nekontrolisani uvoz polovnjaka sa zapada koji je prošle 2017. godine dostigao 120.000 vozila. To su većinom automobili od 2001. do 2008. godine, čija prosečna cena na našem tržištu ne prelazi 2.500 evra.

Međutim, to su i ekološki najneprihvatljivi automobili sa visokim kilometražama i isluženim katalizatorima koji se često sa njih skidaju, pa ćemo uskoro imati problem da će u većim gradovima morati da se uvedu restrikcije za ulaz automobila u centar.

"Radi se o tome da je zagađenje opasnog otpada koje je sada pronađeno alarmantno objavljeno u medijima, ali ovo što se sada dešava sada sa zagađenjem motornim vozilima mislimo da je nepremostivi problem", ističe dr Miloš Petrović, predsednik Asocijacije uvoznika i delova.

Vrednost zagađenja u gradovima, na primer u Beogradu kada nema košave bude i do 14 puta veća nego dozvoljena. Ukupno za pet godina dobili smo preko pola miliona polovnjaka sa zapada sa tendencijom daljeg rasta.

Uvoznici automobila apeluju na nadležne da se kupcima koji žele da kupe ekološka vozila, hibride i elelektrična, daju subvencije koje postoje u susednim zemljama. Na primer, u Hrvatskoj subvencije su i do devet hiljada evra.

"Alternativni pogoni su velika tema u Zapadnoj Evropi već poslednjih sedam do osam godina. Mi smo tek u začetnoj fazi i ono što mi svi mi želimo u automobilskoj branši i ono što žele naši građani jeste da se po tom pitanju osvestimo i da uhvatimo korak sa Evropom", kaže Robert Lukić, direktor "Tojota Srbija".

Podaci pokazuju da kod nas skoro da nema sredine. Kupuju se ili najjeftiniji ili najskuplji automobili. Svako sedmo kupljeno vozilo je iz grupe premijum brendova, to znači da je njegova cena iznad 25.000 evra.

U Beogradu je registrovano čak 70 odsto novokupljenih vozila. Oni koji imaju ne štede, pa tako u Beogradu imamo pet novih registrovanih automobila čija je cena iznad 300.000 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik