Predstavnici „Mitilineosa” doputovali u Beograd

Bez autora
Jan 21 2018

Vlada Republike Srbije usvojiće sledeće nedelje zaključak kojim će biti precizno definisano kada će i kako Srbija platiti 40 miliona dolara duga grčkom „Mitilineosu”. Ovo je epilog prvog sastanka državne komisije za pregovore i predstavnika grčkog „Mitilineosa”, održanog juče u zgradi Ministarstva privrede. Prema odluci Međunarodnog arbitražnog suda iz Ženeve, naša zemlja ovoj grčkoj kompaniji na ime odštete mora da plati oko 40 miliona dolara, po osnovu ugovora koji je kompanija RTB „Bor” potpisala još za vreme vlasti Slobodana Miloševića, ali on nikada nije realizovan. Kako kaže izvor iz Vlade Republike Srbije, članovi našeg pregovaračkog tima ponudili su predstavnicima „Mitilineosa” da dug od 40 miliona dolara plate na rate.

Predstavnici „Mitilineosa” doputovali u BeogradVlada Republike Srbije usvojiće sledeće nedelje zaključak kojim će biti precizno definisano kada će i kako Srbija platiti 40 miliona dolara duga grčkom „Mitilineosu”, saznaje „Politika” iz nezvaničnih izvora u izvršnoj vlasti.

Ovo je epilog prvog sastanka državne komisije za pregovore i predstavnika grčkog „Mitilineosa”, održanog juče u zgradi Ministarstva privrede.

Prema odluci Međunarodnog arbitražnog suda iz Ženeve, naša zemlja ovoj grčkoj kompaniji na ime odštete mora da plati oko 40 miliona dolara, po osnovu ugovora koji je kompanija RTB „Bor” potpisala još za vreme vlasti Slobodana Miloševića, ali on nikada nije realizovan.

Kako kaže naš izvor iz Vlade Republike Srbije, članovi našeg pregovaračkog tima ponudili su predstavnicima „Mitilineosa” da dug od 40 miliona dolara plate na rate.

– Oni su pokazali dobru volju i za njih je to, u načelu, prihvatljivo. Nisu još svi detalji precizno dogovoreni, ostalo je da se dogovori dinamika otplate – kaže naš sagovornik.

I nezvanični izvori iz „Mitilineosa” potvrđuju da je sastanak održan.

– Nismo došli da pravimo probleme, već da pokušamo da nađemo rešenje. Ni za Srbiju, ni za „Mitilineos” nije dobro da to nerešeno pitanje ostane da lebdi u vazduhu – kaže naš nezvanični izvor iz ove grčke kompanije.

Naš sagovornik potvrđuje da je „Mitilineos” početkom januara ove godine Vladi Srbije poslao dopis u kojoj je predstavnike naše države podsetio na obaveze iz ženevske presude.

– Pre toga nije bilo nikakve zvanične komunikacije između predstavnika vlasti i „Mitilineosa”. Bilo je, ipak, neke vrste nezvaničnih kontakata sa advokatima iz Beograda koji zastupaju interese „Mitilineosa” – kaže naš izvor iz ove grčke kompanije.

Kako je „Politika” već pisala, Vlada Srbije formirala je pre petnaestak dana komisiju za pregovore sa grčkom kompanijom „Mitilineos”, koju čine ministar privrede Goran Knežević, ministar energetike Aleksandar Antić i predstavnici Ministarstva finansija.

Saradnja „Mitilineosa” i RTB „Bor” počela je još 1996. godine, ali je zbog spoljnog zida sankcija formalizovana dve godine kasnije. U prostorijama Jugobanke AD tako je 19. februara 1998. godine potpisan ugovor o višegodišnjoj poslovnoj saradnji ove dve korporacije.

Grčka kompanija obavezala se da će RTB „Bor” isporučivati 100.000 tona koncentrata rude za preradu i oko 3,5 tona cinka neophodnog u procesu borske proizvodnje. Ugovorom je bilo predviđeno da RTB „Bor” grčkom partneru isporuči od 1.500 do 1.600 tona bakra i proizvoda na bazi bakra mesečno. Upravo ovaj deo ugovora kompanija nije ispoštovala.

Posle demokratskih promena vlasnik ove grčke firme dva puta je boravio u Boru. Čak se i spominjalo da je ta firma zainteresovana za privatizaciju RTB-a.

Međutim, kada je 2004. godine uredbom Vlade Srbije (u vreme vlasti Vojislava Koštunice) počelo restrukturiranje RTB „Bor”, grčki „Mitilineos” nije mogao da naplati svoja potraživanja, jer je RTB „Bor” bio zaštićen od prinudne naplate.

Ta zaštita trajala je sve do maja 2016. godine, kada je za RTB „Bor” skinuta zaštita od prinudne naplate. „Mitilineos” u međuvremenu nije sedeo skrštenih ruku. Grčka firma je 2005. godine pred Međunarodnim arbitražnim tribunalom u Ženevi tužila Srbiju.

Osnov za odgovornost Srbije je bilateralni sporazum između Srbije i Grčke o zaštiti stranih investicija. Ovim dokumentom Srbija se obavezala da svojim pravnim aktima neće povrediti grčke investicije. Izmenama zakonskih propisa i uvođenjem restrukturiranja sprečeno je izvršenje, pa „Mitilineos” nije mogao da naplati svoje obaveze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik