Aktivirati belgijske investitore na investiranje u BiH

Bez autora
Jan 22 2018

William Asselborn, šef Diplomatskog ureda Belgije u BiH, posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH kako bi se upoznao s aktivnostima i nadležnostima Agencije u sferi privlačenja stranih investicija i promocije Bosne i Hercegovine u međunarodnim privrednim krugovima, kao i potencijalima BiH koje može ponuditi stranim investitorima. Asselborn je istakao da su investicije Belgije u BiH na niskom nivou, da se trgovina sa BiH odvija preko Hrvatske i Slovenije, te da belgijski investitori ne znaju mnogo o Balkanu, uključujući BiH, usljed nedostatka promotivnih aktivnosti na polju promocije ove regije. Također, se interesirao o najznačajnijim privrednim sektorima Bosne i Hercegovine, najznačajnijim investitorima u BiH, te planovima FIPA vezano za promotivne aktivnosti tokom 2018.

Aktivirati belgijske investitore na investiranje u BiHWilliam Asselborn, šef Diplomatskog ureda Belgije u BiH, posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH kako bi se upoznao s aktivnostima i nadležnostima Agencije u sferi privlačenja stranih investicija i promocije Bosne i Hercegovine u međunarodnim privrednim krugovima, kao i potencijalima BiH koje može ponuditi stranim investitorima.

Asselborn je istakao da su investicije Belgije u BiH na niskom nivou, da se trgovina sa BiH odvija preko Hrvatske i Slovenije, te da belgijski investitori ne znaju mnogo o Balkanu, uključujući BiH, usljed nedostatka promotivnih aktivnosti na polju promocije ove regije.

Također, se interesirao o najznačajnijim privrednim sektorima Bosne i Hercegovine, najznačajnijim investitorima u BiH, te planovima FIPA vezano za promotivne aktivnosti tokom 2018.

Direktor FIPA Gordan Milinić je upoznao Asselborna o Agenciji kao glavnoj adresi za strana ulaganja u BiH, o radu s investitorima od registracije firme do okončanja investicije, pronalasku investitora, njihovom povezivanju s vlasnicima projekata, te pružanju podrške.

S obzirom na činjenicu da se u Belgiji malo zna o BiH, na sastanku je dogovoreno da se putem Ministarstava vanjskih poslova BiH i Belgije, kao i regionalnih privrednih komora i udruženja poslodavaca Belgije, ulože zajednički napori kako bi se organizirao investicioni forum na kojem bi se belgijskim investitorima predstavile mogućnosti za ulaganje BiH, te kako bi se aktivirali na investiranju u BiH. Dogovoreno je da se Diplomatski ured Belgije u BiH angažira i na medijskom promoviranju BiH na osnovu kampanje Invest in BiH.

FIPA će sa svoje strane animirati sve nadležne institucije BiH da se ulože dodatni napori za promociju BiH u Belgiji tokom 2018. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik