Program inovacionih vaučera za mala i srednja preduzeća

Bez autora
Jan 22 2018

Zelena ekonomija kao ekonomska kategorija novijeg datuma u ozbiljnoj je ekspanziji na Zapadu, ali i na našem podneblju, a zeleni investicioni vaučeri spadaju u taj domen.Evropska banka za obnovu i razvoj 2015. godine je inicirala prelazak na "zelenu" privredu kako bi investicije, koje smanjuju uticaj na životnu sredinu, stavila u centar svog mandata. Trenutno je otvoren Program zelenih inovacionih vaučera, koji pomaže malim i srednjim preduzećima da pristupe uslugama istraživanja i razvoja. Oni su neophodni za unapređenje proizvoda, a sve radi smanjenja uticaja na životnu sredinu.

Program inovacionih vaučera za mala i srednja preduzećaZelena ekonomija kao ekonomska kategorija novijeg datuma u ozbiljnoj je ekspanziji na Zapadu, ali i na našem podneblju, a zeleni investicioni vaučeri spadaju u taj domen. Propozicije Programa zelenih investicionih vaučera, koji sprovodi Evropska banka za obnovu i razvoj, predočiće asistentkinja direktora RRA "Bačka" Milana Popović.

"Evropska banka za obnovu i razvoj 2015. godine je inicirala prelazak na "zelenu" privredu kako bi investicije, koje smanjuju uticaj na životnu sredinu, stavila u centar svog mandata. Trenutno je otvoren Program zelenih inovacionih vaučera, koji pomaže malim i srednjim preduzećima da pristupe uslugama istraživanja i razvoja. Oni su neophodni za unapređenje proizvoda, a sve radi smanjenja uticaja na životnu sredinu", kaže Popovićeva.

Ona ističe da preduzeća koja ispunjavaju uslove mogu da se prijave za zeleni investicioni vaučer u vrednosti do 20.000 evra, koji pokriva do 90 odsto troškova spoljnih usluga istraživanja i razvoja.

"Od preduzeća se očekuje da iz svojih izvora finansiranja pokriju najmanje 10 odsto troškova, dok je minimalna vrednost usluga istraživanja i razvoja 4.000 evra", kaže Milana Popović.

Ona navodi uslove koje preduzeća treba da ispunjavaju: da budu korisnici ili proizvođači zelenih tehnologija, da budu u većinski privatnom vlasništvu domaćeg rezidenta, da posluju najmanje dve godine, da imaju između 10 i 250 zaposlenih, da imaju godišnji promet manji od 50 miliona evra itd.

"U okviru Programa zelenih inovacionih vaučera su zelene tehnologije koje podržavaju prelazak na zelenu privredu tako što: smanjuju korišćenje fosilnih goriva, povećavaju upotrebu obnovljivih izvora energije, smanjuju korišćenje vode i materijala u proizvodnim procesima, smanjuju emisiju NO2 i metana iz poljoprivrede, ublažavaju posledice klimatskih promena i na druge načine smanjuju emisiju gasova koji proizvode efekat staklene bašte", objašnjava Popovićeva.

Ona ističe da je otaj program otvoren 5. decembra 2017. godine, te da će trajati do 31. janara 2018. godine.

"Sve potrebne obrasce i informacije mogu se pronaći na sajtu www.inovacioni vauceri.ebrd.rs", kaže Milana Popović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik