Država ostaje većinski vlasnik vojnih fabrika

Bez autora
Jan 22 2018

Država Srbija zadržaće najmanje 51 odsto vlasništva u svim vojnim fabrikama tokom buduće privatizacije, a otpuštanja radnika neće biti. To je rezultat sastanka koji su u Ministarstvu odbrane imali predstavnici sindikata šest srpskih fabrika namenske industrije, uz obećanje Ministarstva da će ove odredbe biti kroz amandmane unete u predlog zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme. Država će, kao većinski vlasnik u fabrikama namenske industrije, postavljati svoje ljude u nadzorne odbore, što bi trebalo da donese izvesnu sigurnost za radnike. Zakonom je predviđeno i da nijedan pojedinačni suvlasnik ne može imati više od 15 odsto akcija. I pored toga oni će biti zainteresovani za ulaganja, jer se radi o profitabilnim firmama, kaže Branko Petrović, predsednik samostalnog sindikata valjevskog “Krušika”. Dogovor sa Ministarstvom odbrane, dodaje Petrović, znači da neće biti ništa i od najavljenog štrajka upozorenja oružara povodom nacrta Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.

Država ostaje većinski vlasnik vojnih fabrikaDržava Srbija zadržaće najmanje 51 odsto vlasništva u svim vojnim fabrikama tokom buduće privatizacije, a otpuštanja radnika neće biti.

To je rezultat sastanka koji su u Ministarstvu odbrane imali predstavnici sindikata šest srpskih fabrika namenske industrije, uz obećanje Ministarstva da će ove odredbe biti kroz amandmane unete u predlog zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.

- Država će, kao većinski vlasnik u fabrikama namenske industrije, postavljati svoje ljude u nadzorne odbore, što bi trebalo da donese izvesnu sigurnost za radnike. Zakonom je predviđeno i da nijedan pojedinačni suvlasnik ne može imati više od 15 odsto akcija. I pored toga oni će biti zainteresovani za ulaganja, jer se radi o profitabilnim firmama - kaže Branko Petrović, predsednik samostalnog sindikata valjevskog “Krušika”.

Dogovor sa Ministarstvom odbrane, dodaje Petrović, znači da neće biti ništa i od najavljenog štrajka upozorenja oružara povodom nacrta Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme. Sindikati vojnih fabrika strahuju da se nacrtom koji omogućava pravnim i fizičkim licima da učestvuju u privatizaciji, otvara prostor za ulazak „prljavog kapitala” u vojnu industriju.

On dodaje da je postignut dogovor i da se dugovi vojnih fabrika pretvore u državni kapital.

Veće plate od marta

Branko Petrović kaže i da je dogovor da srpske vojne fabrike budu izuzete sa spiska korisnika javnih sredstava koji, pored ostalog, podležu propisima o umanjenju zarada.

„One se bez razloga nalaze na tom spisku, jer u potpunosti posluju na dohodovnom principu. Ministar odbrane je najavio da će od marta biti ukinuto umanjenje zarada za te kompanije, pa će se stvoriti mogućnost da plate porastu“, kaže on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik