Povlašćenim proizvođačima struje 4,5 miliona eura

Bez autora
Jan 24 2018

Povlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, prošle godine isplaćeno 4,52 miliona eura, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije. Podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora počelo je u maju 2014. godine i u tom periodu je isplaćeno povlašćenim proizvođačima na ime podsticaja 7,53 miliona eura, kazali su predstavnici COTEE-a. Prema podacima COTEE-a, po osnovu podsticaja prošle godine je najviše novca, 2,12 miliona eura za vjetroelektranu Krnovo dobila kompanija Krnovo Green Energy, vlasništvo austrijske firme Ivicom Consulting i francuske kompanije Akuo energy.

Povlašćenim proizvođačima struje 4,5 miliona euraPovlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, prošle godine isplaćeno 4,52 miliona eura, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE).

"Podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora počelo je u maju 2014. godine i u tom periodu je isplaćeno povlašćenim proizvođačima na ime podsticaja 7,53 miliona eura", kazali su Pobjedi predstavnici COTEE-a.

Prema podacima COTEE-a, po osnovu podsticaja prošle godine je najviše novca, 2,12 miliona eura za vjetroelektranu Krnovo dobila kompanija Krnovo Green Energy, vlasništvo austrijske firme Ivicom Consulting i francuske kompanije Akuo energy.

Kompanija Masdar iz Abu Dabija prošle sedmice je kupila 49 odsto akcija te vjetroelektrane.

Od vlasnika malih hidroelektrana (mHE) najviše je dobila kompanija Hidroenergija Montenegro, 1,37 miliona eura. Status povlašćenog proizvođača ima šest mHE te kompanije i to Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spaljevići 1 i Šekular u Beranama.

Osnivači Hidroenergije su, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i firma Hemera Capital, čiji je osnivač Oleg Obradović. Obradović je ovlašćeni zastupnik Hidroenergije.

Kompanija Kronor je za mHE Jara i Babino Polje dobila 645,53 hiljade eura, Igma energy za Bradavec i Piševsku rijeku 223,53 hiljade, dok je kompaniji Synergy isplaćeno 153,12 hiljada za mHE Vrelo.

Osnivači Sinergya su Kia Montenegro, čiji je osnivač Željko Đuranović, zastupnik i izvršni direktor Vuk Rajković, zatim Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović. U CRPS-u je navedeno da je rješenjem Osnovnog suda u Nikšiću od 26. juna određeno izvršenje protiv Vujadinovića kao izvršnog dužnika, pljenidbom i procjenom njegovog udjela.

Vlasnik firme Igma energy je Igma Grand Igora Mašovića, dok su osnivači Kronora kompanije Kroling, Mont Hidro i Normal company Žarka Burića.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik