Od "Mocarta" u državnu kasu 18,3 miliona evra

Bez autora
Jan 28 2018

Industrija igara na sreću poslednjih godina profilisala se kao izuzetno značajna privredna grana u Srbiji, a u svetu još više. Poslovanje u okviru ove industrije sve manje ima negativan prizvuk, što potvrđuju i sve veći doprinosi budžetu, na svim nivoima. Samo je kompanija Mozzart, kao regionalni lider u ovoj privrednoj oblasti, na ime svih fiskalnih i parafiskalnih nameta, u državni budžet lane uplatila 18,3 miliona evra! Kada se budu sabrali svi podaci iz čitave industrije, taj doprinos meriće se desetinama miliona evra. Najviše ohrabruje činjenica što se u ovu oblast uvodi sve više reda i što je sve manje mesta za crno tržište, koje je zapravo izvorište svih potencijalnih problema koji mogu da prate ovu granu privrede.

Od "Mocarta" u državnu kasu 18,3 miliona evraIndustrija igara na sreću poslednjih godina profilisala se kao izuzetno značajna privredna grana u Srbiji, a u svetu još više. Poslovanje u okviru ove industrije sve manje ima negativan prizvuk, što potvrđuju i sve veći doprinosi budžetu, na svim nivoima.

Samo je kompanija Mozzart, kao regionalni lider u ovoj privrednoj oblasti, na ime svih fiskalnih i parafiskalnih nameta, u državni budžet lane uplatila 18,3 miliona evra! Kada se budu sabrali svi podaci iz čitave industrije, taj doprinos meriće se desetinama miliona evra. Najviše ohrabruje činjenica što se u ovu oblast uvodi sve više reda i što je sve manje mesta za crno tržište, koje je zapravo izvorište svih potencijalnih problema koji mogu da prate ovu granu privrede.

Ovim rečima Koviljka Lončar, generalni direktor kompanije Mozzart, ocenjuje stanje u industriji igara na sreću. Kako kaže, slika postaje još jasnija ako se uzmu u obzir broj ljudi koji direktno i indirektno žive od ove industrije, broj mladih stručnjaka koji se konstantno zapošljavaju, kao i saradnja sa dobavljačima u čitavom lancu.

- Samo u 2016, priređivači igara na sreću su u republičke i lokalne budžete, kao i druge državne fondove uplatili ukupno 72,5 miliona evra! Svaki direktno zaposleni u ovoj industriji, a bilo ih je 12.000, podržavao je još sedam radnih mesta u drugim privrednim granama, tako da kroz saradnju sa drugim učesnicima u lancu vrednosti - pre svega dobavljačima, procena je da je ova grana igara na sreću podržavala više oko 85.000 radnih mesta, odnosno oko 3,5 odsto celokupne radne snage u Srbiji! Očekujemo da te brojke za 2017. budu još veće - objašnjava Koviljka Lončar.

Od ukupnih poreza i ostalih dažbina državi, koje su samo u 2016. uplatile kompanije koje se bave priređivanjem igara na sreću, mogli su da se "pokriju" godišnji budžeti za Studentski standard, sportske stipendije, nagrade i priznanja, učenički standard i Fond za mlade talente i subvencije za turizam zajedno!

- O kolikim poreskim obavezama je reč, govori i podatak da bi samo kompanija Mozzart, od svojih redovnih mesečnih dažbina, mogla da isplati čak 2.500 bruto zarada u prosveti ili zdravstvu - ističe naša sagovornica.

Od početka privatnog priređivanja, grana igara na sreću doživela je dinamičan razvoj dostigavši više od 2.800 registrovanih uplatno-isplatnih mesta širom Srbije, uglavnom zakupljenog poslovnog prostora na ukupnoj površini većoj od 200.000 metara kvadratnih. Uplatno-isplatna mesta 64 registrovana priređivača raspoređena su u svim velikim i srednjim gradovima u Srbiji. Od toga broja, više od 400 poslovnica poseduje kompanija Mozzart.

- Pozitivan efekat na privredu i tržište rada osim direktnim zapošljavanjem, industrija igara na sreću ostvaruje i angažujući studente i diplomce, koji čine oko 10 odsto ukupnog broja zaposlenih, što znatno povećava mobilnost na tržištu rada. Mozzart u svojoj centrali, u kojoj radi više od 500 ljudi, zapošljava čak 33 odsto fakultetski obrazovanih - kaže Lončareva.

Inače, u industriji igara na sreću rastući je trend zapošljavanja mladih informatičara, matematičara, programera, elektroinženjera. U mnogim kompanijama, u okviru ove privredne grane konstantno su otvoreni oglasi za posao, posebno za ovaj profil mladih stručnjaka.

Osim poslovanja same mreže uplatno-isplatnih mesta, veliki efekat industrija igara na sreću ostvaruje kroz prateće i pomoćne aktivnosti, nabavku računarske i telekomunikacione opreme, razvoj neophodnih softvera, nabavku i održavanje voznih parkova, administrativne procese koji su zahtevniji za ovu industriju nego što je to slučaj sa drugim privrednim sektorima.

- Na osnovu naših analiza o privrednim aktivnostima kompanija u ovoj industriji došli smo do podatka da čak oko 500 privrednih subjekata, dobavljača, direktno zavisi od firmi koje se bave priređivanje igara na sreću, kao ključnog kupca - objašnjava Koviljka Lončar.

- U okviru svog poslovanja, priređivači iz grane igara na sreću najviše sarađuju sa dobavljačima iz delatnosti koje su vezane za opremanje lokala, kao i za prateće i pomoćne delatnosti. Bitno je istaći da su više od 92 odsto dobavljača priređivača domaće firme i građani i da taj odnos prati veliko, obostrano poverenje. Dominiraju proizvodnja nameštaja i druge opreme, proizvodnja eletrične opreme i uređaja, poslovanje nekretninama.

Rušimo stereotipe

* KOLIKO je teško biti žena na čelu kompanije čija se delatnost još uvek doživljava kao "muški biznis" i rukovoditi sa više od 4.000 zaposlenih u sistemu kompanija Mozzart?

- Veliki je izazov, ali i veliko zadovoljstvo. Trudimo se da rušimo sve stereotipe, pre svega da je tržište igara na sreću rezervisano samo za muškarce, pa do onih poslovnih koji su nekada pratili ovu industriju. Od 4.000 zaposlenih, oko 2.300 u Srbiji, svesni smo činjenice da od kompanije Mozzart živi mnogo porodica, zbog čega smo u godinama za nama stekli poverenje svojih zaposlenih, a odnosom prema njima i obezbeđivanjem više nego dobrih uslova u kojima rade, zaslužili smo njihovu lojalnost, te su mnogi od njih sa nama i duže od decenije.

Društvena odgovornost

Kroz kontinuirane donacije i sponzorstva, kompanija Mozzart je dosada sa više od 2.500.000 evra pomogla više od 100 neprofitnih sportskih organizacija i pojedinaca, kao i institucija koje se bave zbrinjavanjem najugroženijih članova društva. Kompanija je pokrenula najveću akciju za omasovljenje sporta u Srbiji, "Sto terena za jednu igru", u okviru koje obnavljamo košarkaška igrališta širom zemlje. Posebno se ističe šestogodišnja saradnja sa Specijalnom bolnicom za bolesti zavisnosti iz Drajzerove. U koordinaciji sa strukovnim Udruženjem priređivača igara na sreću Srbije, realizuje se projekat prevencije zavisnosti od igara na sreću "Moguće je prekinuti". Njegova suština je sprečavanje patološke zavisnosti od kocke u nastajanju. Dosad je ovu edukaciju završilo više od 2.800 zaposlenih u kompaniji Mozzart.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik