Dodeljeni inovacioni vaučeri srpskim preduzećima

Bez autora
Jan 30 2018

Fond za inovacionu delatnost dodelio je danas u Naučno-tehnološkom parku Beograd 35 inovacionih vaučera za 28 srpskih preduzeća, u ukupnom iznosu od 22.160 miliona dinara.Inovacione vaučere dobitnicima su uručili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji su tom prilikom istakli da vaučeri imaju za cilj da povežu nauku i privredu.

Dodeljeni inovacioni vaučeri srpskim preduzećimaFond za inovacionu delatnost dodelio je danas u Naučno-tehnološkom parku Beograd 35 inovacionih vaučera za 28 srpskih preduzeća, u ukupnom iznosu od 22.160 miliona dinara.

Inovacione vaučere dobitnicima su uručili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji su tom prilikom istakli da vaučeri imaju za cilj da povežu nauku i privredu.

Šarčević je saopštio da se za mesec dana, koliko je trajao javni poziv, prijavilo više od 40 preduzeća, navodeći da je njih 28 dobilo vaučere u vrednosti do 800.000 dinara, što će im pomoći da podignu inovativnost svojih proizvoda i ojačaju konkurentnost na tržištu.

U osnovi svake priče, kako je istakao, jeste uspostavljanje veze između naučnoistraživačkih centara i malih i srednjih preduzeća.

Ministar je naveo da je od javnih naučnoistraživačkih organizacija u ovom programu najzastupljeniji Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, zatim Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, Institut za higijenu i tehnologiju mesa i drugi.

On je naglasio i da su za ovu godinu, zahvaljujući saradnji sa Svetskom bankom, višestruko povećana sredstva za rad Fonda.

Popović je ponovio da u ovom trenutku ne postoji važnija stvar od jačanja veze između naučnotehnoloških organizacija i privrede.

Želja nam je da podstaknemo bolju saradnju i razmenu znanja između nauke i privrede. Iz tog razloga, u narednom periodu pokrenućemo još jedan novi program finansijske pomoći mladim preduzetnicima u vrednosti od 250 miliona dinara za inovacije i start-apove, najavio je ministar.

On je istakao da se tim programima nastavlja podrška inovativnim preduzećima i onome što je budućnost Srbije, a to su nova radna mesta, zapošljavanje i plate za one najpametnije i najsposobnije koji mogu da pokažu svoje inženjersko i drugo znanje.

Dobitnicima se na dodeli vaučera obratio i direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac, koji je rekao da je ovo prva faza dodele vaučera, koja će biti nastavljena, uz napomenu da je poziv otvoren do 21. maja 2018. godine.

Inovacioni vaučeri odobreni su preduzećima čija su sedišta u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Boru, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu, Prokuplju, Novom Bečeju i drugim gradovima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik