PowerChina zainteresovana za drugi blok TE Pljevlja

Bez autora
Feb 04 2018

Kineska kompanija PowerChina zainteresovana je da učestvuje u realizaciji energetskih razvojnih projekata u Crnoj Gori, posebno u izgradnji drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, saopštili su njeni predstavnici na sastanku sa potpredsjednikom Privredne komore, Ivanom Saveljićem. Vrlo smo zainteresovani za razvoj energetskog sektora u Crnoj Gori, pogotovo za drugi blok TE Pljevlja, naročito sada kada je Škoda Praha izašla iz tog posla, kazao je potpredsjednik kompanije Sichuan Electric Power Design & Consulting, u okviru PowerChina, Zhong Xiaoping. On je naveo da kineska kompanija vidi veliki potencijal energetskog sektora s obzirom na povezanost crnogorskog sa energetskim tržištima regiona i, u budućnosti, EU putem energetskog kabla koji ga spaja sa Italijom.

PowerChina zainteresovana za drugi blok TE PljevljaKineska kompanija PowerChina zainteresovana je da učestvuje u realizaciji energetskih razvojnih projekata u Crnoj Gori, posebno u izgradnji drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima, saopštili su njeni predstavnici na sastanku sa potpredsjednikom Privredne komore (PKCG), Ivanom Saveljićem.

“Vrlo smo zainteresovani za razvoj energetskog sektora u Crnoj Gori, pogotovo za drugi blok TE Pljevlja, naročito sada kada je Škoda Praha izašla iz tog posla”, kazao je potpredsjednik kompanije Sichuan Electric Power Design & Consulting, u okviru PowerChina, Zhong Xiaoping.

On je naveo da kineska kompanija vidi veliki potencijal energetskog sektora s obzirom na povezanost crnogorskog sa energetskim tržištima regiona i, u budućnosti, EU putem energetskog kabla koji ga spaja sa Italijom.

Xiaoping je dodao da očekuje podršku PKCG ukoliko ta kompanija, koja je u državnom vlasništvu Kine, dobije posao u Crnoj Gori, prenosi Mina business.

Njega je zanimao Akcioni plan razvoja energetike Crne Gore, da li je civilni sektor naklonjen izgradnji drugog bloka u Pljevljima, kao i da li postoji mogućnost da država pruži garanciju za kredit kojim bi se realizovala ta investicija.

Iz PKCG je saopšteno da su članovi kineske delegacije, tokom boravka u Crnoj Gori, razgovarali sa predstavnicima Elektroprivrede (EPCG) i obišli TE u Pljevljima.

Predsjednik PKCG, Ivan Saveljić je objasnio da je energetika prioritetni sektor razvoja Crne Gore, uz poljoprivredu i turizam, kao i da je Vlada usvojila detaljan Akcioni plan u kojem su navedeni planirani projekti i dinamika njihove realizacije.

On je saopštio da Crna Gora energetske potrebe uglavnom zadovoljava iz hidropotencijala, ali da TE u Pljevljima znatno doprinosi stabilnosti sistema.

Izgradnja njenog drugog bloka, kako je dodao, doprinijela bi orijentaciji Crne Gore da bude izvoznik struje, kao i toplifikaciji grada, odnosno rješavanju ekoloških pitanja.

“Ključno za realizaciju drugog bloka u Pljevljima je zatvaranje finansijske konstrukcije. Mi znamo da Powerchina ima vrhunsku tehnologiju koja odgovara standardima EU.

Do sada imamo veoma dobro iskustvo sa kineskim kompanijama na izgradnji autoputa Bar-Boljare. Sada je povoljna biznis klima za uključivanje kineskih kompanija u crnogorske kapitalne projekte”, rekao je Saveljić.

On je kazao da država ne može garantovati za kredit kojim bi se realizovao taj projekat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik