Norveška duplirala budžetsku pomoć Srbiji

Bez autora
Feb 05 2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorom Kraljevine Norveške u Srbiji Arneom Sanesom Bjornstadom, koji joj je preneo da je Vlada Norveške potvrdila da će ove godine finansijska pomoć te države Srbiji biti duplo veća. Bjornstad je istakao da je norveška vlada, u skladu sa razgovorima koje je srpska premijerka imala tokom posete Oslu u novembru prošle godine da se produbi saradnja dveju zemalja, donela odluku da se iz budžeta, na ime podrške Srbiji, ove godine izdvoji 61 milion norveških kruna, odnosno 6,3 miliona evra, umesto 30 miliona norveških kruna, koliko je Srbija dobila 2017. godine.

Norveška duplirala budžetsku pomoć SrbijiPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Kraljevine Norveške u Srbiji Arneom Sanesom Bjornstadom, koji joj je preneo da je Vlada Norveške potvrdila da će ove godine finansijska pomoć te države Srbiji biti duplo veća.

Bjornstad je istakao da je norveška vlada, u skladu sa razgovorima koje je srpska premijerka imala tokom posete Oslu u novembru prošle godine da se produbi saradnja dveju zemalja, donela odluku da se iz budžeta, na ime podrške Srbiji, ove godine izdvoji 61 milion norveških kruna, odnosno 6,3 miliona evra, umesto 30 miliona norveških kruna (oko 3,1 milion evra), koliko je Srbija dobila 2017. godine.

Polovinu tih sredstava Norveška će uputiti u ekonomski razvoj najsiromašnijih delova Srbije. Uz navedena direktna sredstva, Norveška će nastaviti da pruža podršku Srbiji i kroz regionalne programe.

Ambasador je potvrdio Brnabić i da će početkom jula predsednica Vlade Kraljevine Norveške Erna Solberg doći u zvaničnu posetu Srbiji.

Dolazak norveške premijerke takođe je jedan od efekata prošlogodišnje posete Brnabić Oslu, kada je srpska premijerka razgovarala sa Solberg, ministarkom spoljnih poslova Ine Eriksen Soreide, kao i sa direktorkom Konfederacije norveških poslodavaca Kristin Skogen Lund.

Brnabić i Bjornstad su postigli saglasnost o tome da su politički i bilateralni odnosi Srbije i Norveške veoma dobri i prijateljski i da u tom pravcu ima prostora za jačanje ekonomske saradnje.

Premijerka je iskazala zahvalnost Norveškoj na velikoj pomoći koju ta država pruža srpskim reformama i evropskom putu naše zemlje, kao i norveškim kompanijama koje su svojim dolaskom pozitivno uticale na opštu poslovnu klimu u zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik