Izvoz IT usluga ove godine dostiže milijardu evra

Bez autora
Feb 06 2018

Velike su mogućnosti za saradnju Evropskog instituta za inovacije i tehnologije Evropske komisije sa naučnom, poslovnom i startap zajednicom Srbije, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS na prezentaciji ove institucije i podsetio da je Upravni odbor Komore doneo odluku o formiranju Saveta za saradnju nauke i privrede.Čadež je ukazao na važnost povezivanja i jačanja saradnje privrede sa obrazovnim institucijama i naučno-istraživačkim organizacijama, kao i povezivanja velikih kompanija sa inovativnom startap zajednicom, koja je u Srbiji sve brojnija, čije ideje i proizvode svet sve više primenjuje.

Izvoz IT usluga ove godine dostiže milijardu evraVelike su mogućnosti za saradnju Evropskog instituta za inovacije i tehnologije Evropske komisije (EIT EK) sa naučnom, poslovnom i startap zajednicom Srbije, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS na prezentaciji ove institucije i podsetio da je Upravni odbor Komore doneo odluku o formiranju Saveta za saradnju nauke i privrede.

Čadež je ukazao na važnost povezivanja i jačanja saradnje privrede sa obrazovnim institucijama i naučno-istraživačkim organizacijama, kao i povezivanja velikih kompanija sa inovativnom startap zajednicom, koja je u Srbiji sve brojnija, čije ideje i proizvode svet sve više primenjuje.

Ističe da je porasla svest o značaju inovacija, obrazovanja i istraživanja za podizanje konkurentnosti, održivi razvoj i pametan rast svih segmenta srpske ekonomije, kao i da su sve veće potrebe za finansijskom podrškom inovacionom potencijalu, idejama i projektima.

„Inovacije, preduzetništvo, edukacija, efikasnije korišćenje sredstava iz evropskih fondova, kao što je program 'Horizon' i bolji pristup finansijama, veća primena naučnih istraživanja u privredi - visoko su rangirani u agendi Privredne komore Srbije“, rekao je Čadež na skupu „EIT Awareness Day in Serbia“, koji je u PKS okupio veliki broj predstavnika države, akademske, poslovne i startap zajednice.

„U ovoj sali su danas startapovi iz raznih oblasti - od IT, preko agrobiznisa, upotrebe obnovljivih izvora energije, reciklaže industrije do medicine, koji uveravam vas zaslužuju pažnju i podršku i evropskih i korporativnih fondova“, naveo je Čadež. Predsednik PKS je najavio da će krajem februara biti održana konstitutivna sednica Saveta za saradnju nauke i privrede PKS.

Ministar prosvete Mladen Šarčević uveren je da će EIT otvoriti svoja vrata Srbiji i naglasio da uspostavljanjem saradnje sa tim institutom Srbija može da iskoristi sav svoj inovativni potencijal i postane lider u regionu.
Kako je rekao, EIT ima viziju za jačanje inovativnog i preduzetničkog duha, kao i da ponudi rešenje za neke od najvećih izazova sa kojima se Evropa suočava.

Ova inicijativa povezuje privredu i naučnoistraživačke organizacije sa ciljem da se podigne konkurentnost i obezbedi održivi razvoj. EIT stvara partnerstva poznata kao zajednice znanja i inovacija, razvija inovativna rešenja, stvara novu generaciju preduzetnika i  može mnogo da pomogne privredi, poručio je ministar prosvete.

Ministar za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović očekuje da u 2018. izvoz IT-a bude veći za 20 odsto i dostigne vrednost od milijardu evra. Podseća i da je u 2017, Srbija prvi put izvezla više IT proizvoda nego žitarica.
Država je iz budžeta za ovu godinu izdvojila pet puta više novca za podršku inovacijama, a tri puta je povećan budžet Fonda za inovacionu delatnost. To je odlično i pokazuje namere Vlade Srbije i odnos prema inovacijama, rekao je ministar.

Direktor EIT Martin Kern predstavio je mogućnosti saradnje i zahvalio Fondu za inovacionu delatnost i PKS na organizovanju info dana.

Istakao je a je PKS pravo mesto na kome treba ukazati na značaj povezivanja preduzetništva i inovacija.
Direktor Fonda za inovacionu delatnost Srbije Ivan Rakonjac je kazao da su prva sredstva za podršku inovacija u Srbiji upravo došla iz evropskih pretpristupnih fondova i da je dobro što se ta podrška iz godine u godinu uvećava.

Zahvaljujući sprovođenju projekta Climate KIC - Evropskog instituta za inovacije i tehnologije, kojim u Srbiji koordinira Privredna komora Srbije, u protekle gotovo dve godine kroz edukativne programe prošlo je oko stotinu mladih ljudi, a finansijsku i ekspertsku podršku za razvoj svojih „zelenih“ ideja dobilo je čak 26 startapova, od kojih je polovina novih, izraslih upravo iz ovog projekta.

EIT EK  je nezavisno telo koje doprinosi konkurentnosti Evrope, njenom održivom ekonomskom razvoju kroz promovisanje i jačanje saradnje između privrednih društava, obrazovnih institucija i naučnoistraživačkih organizacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik