Užice i Sevojno dobijaju inovacione centre

Bez autora
Feb 11 2018

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović najavio je da će Užice ove godine dobiti inovacioni centar sa odeljenjem u Sevojnu, gde će raditi mladi inovatori koji treba da pomognu daljem tehnološkom razvoju užičke privrede.On je ukazao na to da je Vlada Srbije u ovoj godini izdvojila pet puta više sredstava u odnosu na prethodnu za inovacije i tehnološki razvoj, pri čemu će deo tog novca biti opredeljen za centar u Užicu i Sevojnu. Ti centri, koje će finansirati Ministarstvo i lokalne samouprave, pružiće inovativni ambijent za rad mladim ljudima, koji će imati priliku da svoja znanja stave u funkciju tehnološkog razvoja užičke privrede.

Užice i Sevojno dobijaju inovacione centreMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović najavio je da će Užice ove godine dobiti inovacioni centar sa odeljenjem u Sevojnu, gde će raditi mladi inovatori koji treba da pomognu daljem tehnološkom razvoju užičke privrede.

Popović je ukazao na to da je Vlada Srbije u ovoj godini izdvojila pet puta više sredstava u odnosu na prethodnu za inovacije i tehnološki razvoj, pri čemu će deo tog novca biti opredeljen za centar u Užicu i Sevojnu.

Ti centri, koje će finansirati Ministarstvo i lokalne samouprave, pružiće inovativni ambijent za rad mladim ljudima, koji će imati priliku da svoja znanja stave u funkciju tehnološkog razvoja užičke privrede, naveo je on.

Prema njegovim rečima, u sektoru inovacija i tehnološkog razvoja korisnicima je na raspolaganju više novih programa.

Programi za start-ap kompanije, čije inovacije imaju dobar plasman na tržištu, predviđaju bespovratna sredstva po korisniku od 80.000 evra.

Mala i srednja preduzeća koja sarađuju sa naučnoistraživačkim organizacijama i fakultetima mogu konkurisati za sredstva do 300.000 evra, precizirao je ministar.

On je najavio i nove programe u ovoj godini koje Vlada sprovodi zajedno sa EU i Svetskom bankom, a odnose se na inovativno žensko preduzetništvo.

Želimo da motivišemo što više žena da pokrenu svoj biznis. Grantovi su od dve do pet hiljada evra i namenjeni su svim ženama sa preduzetničkim duhom, bile one iz gradskih ili seoskih sredina, podvukao je Popović.

Prema njegovim rečima, jedan od programa namenjen je ženskoj deci uzrasta od 12 do 18 godina i njihovoj obuci u osnovama programiranja, kako bi se lakše kasnije integrisale u dalje procese i imale preduzetnički potencijal, koristeći najsavremenije IT tehnologije.

Vlada će, kako je ukazao, u ovoj godini organizovati i besplatne kurseve prekvalifikacije za buduće programere u većim gradovima Srbije, za koje je već prijavljeno više od 900 ljudi.

Popović je, tokom posete Sevojnu i Užicu, obišao kompaniju "Impol Seval", a razgovarao je i sa rukovodstvom Gradske opštine Sevojno i Grada Užica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik