Nastavljen pad akcija i na evropskim berzama

Bez autora
Feb 11 2018

Indeksi na evropskim tržištima akcija su nastavili da tonu na jutrošnjem otvaranju trgovanja, nakon što je novi pad glavnih indeksa na Volstritu dan ranije izazvao nervozu širom svetskih berzi.Evropske berze su već znatno pale u četvrtak, ali ne tako jako kao što je to bio slučaj na drugim tržištima. Indeks Londonske berze FTSE 100 je oslabio jutros za 0,4 odsto na 7.141 poen, nemački DAKS je ostao stabilan na 12.262 bodova, a francuski KAK 40 se spustio za 0,3 odsto na 5.136 poena.

Nastavljen pad akcija i na evropskim berzamaIndeksi na evropskim tržištima akcija su nastavili da tonu na jutrošnjem otvaranju trgovanja, nakon što je novi pad glavnih indeksa na Volstritu dan ranije izazvao nervozu širom svetskih berzi.

Evropske berze su već znatno pale u četvrtak, ali ne tako jako kao što je to bio slučaj na drugim tržištima, izveštava agencija AP.

Indeks Londonske berze FTSE 100 je oslabio jutros za 0,4 odsto na 7.141 poen, nemački DAKS je ostao stabilan na 12.262 bodova, a francuski KAK 40 se spustio za 0,3 odsto na 5.136 poena.

Azijska tržišta su takođe sledila pad američke berze nakon što je indeks Dau Džons, prvi put u dve godine, zabeležio negativnu korekciju, odnosno pad od 10 odsto sa najnovijeg maksimalnog nivoa.

Kompozitni indeks Šangajske berze zaključen je u padu od 4,1 odsto, nakon što je na prepodnevnom trgovanju potonuo 5,5 procenata. Indeks Tokijske berze Nikei 225 je opao za 2,3 posto, a honkoški Hang Šeng se spustio naniže za 3,2 odsto.

Finansijski analitičari kažu da su ovakve korekcije normalni događaji na tržištima, ali uz opasku da je za ovako neuobičajeno oštar pad možda okidač bila kombinacija više faktora koji su uznemirili investitore.

U te faktore ubrajaju zabrinutost zbog potencijalnog rasta inflacije i povećanja kamatnih stopa u SAD, kao i bojazan da bi rasprava o budžetu u Vašingtonu mogla da dovede do još jedne blokade rada vlade, izveštava AP a prenosi Tanjug.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik