Kroz Makedoniju prema Egeju kompletan auto-put

Bez autora
Feb 11 2018

Poslednja deonica "Auto-puta prijateljstva" u Makedoniji na panevropskom Koridoru 10, od Demir Kapije do Smokvice, nedaleko od Đevđelije, duga 28,2 kilometra, završena je u potpunosti i očekuje se da će u martu biti otvorena za saobraćaj, potvrđeno je u resornom Ministarstvu za transport i veze Vlade u Skoplju. Uključivanjem u saobraćaj pomenute deonice spojiće se trasa auto-puta Koridora 10, kroz Makedoniju od graničnog prelaza Tabanovce na severu do Bogorodice na jugu zemlje duga 180 kilometara. To će obradovati stotine hiljada srpskih turista, koji će na brži i udobni način putovati na letovanje u Grčku. Građevinski radovi su u potpunosti završeni, kao i sistem signalizacije i do kraja meseca treba da bude uključen i kontrolni centar za monitoring prometa.

Kroz Makedoniju prema Egeju kompletan auto-putPoslednja deonica "Auto-puta prijateljstva" u Makedoniji na panevropskom Koridoru 10, od Demir Kapije do Smokvice, nedaleko od Đevđelije, duga 28,2 kilometra, završena je u potpunosti i očekuje se da će u martu biti otvorena za saobraćaj, potvrđeno je "Novostima" u resornom Ministarstvu za transport i veze Vlade u Skoplju.

Uključivanjem u saobraćaj pomenute deonice spojiće se trasa auto-puta Koridora 10, kroz Makedoniju od graničnog prelaza Tabanovce na severu do Bogorodice na jugu zemlje duga 180 kilometara. To će obradovati stotine hiljada srpskih turista, koji će na brži i udobni način putovati na letovanje u Grčku.

- Građevinski radovi su u potpunosti završeni, kao i sistem signalizacije i do kraja meseca treba da bude uključen i kontrolni centar za monitoring prometa. U martu se očekuje puštanje u saobraćaj poslednje deonice, potvrdio je, za "Novosti", portparol pomenutog ministarstva Kire Kocevski i napomenuo da je ukupna cena ovog posla oko 217 miliona evra.

Gradnja ove deonice u Makedoniji je inače počela još septembra 2012. uz početnu najavu tadašnje vlasti u Skoplju da će saobraćajnica biti gotova za četiri godine. Puštanjem u saobraćaj poslednje "vezivne" deonice auto-puta skraćuje se i olakšava putovanje Koridorom 10 kroz Makedoniju. Trasa auto-puta ove deonice se proteže desnom obalom Vardara, demirkapijske klisure sa znatno blažim krivinama i usponima od postojećeg dela saobraćajnice s druge strane reke.

Na ukletoj deonici starog puta duž leve obale Vardara u crni bilans žrtava teških saobraćajnih nesreća koje su se, kao po nekom čudnom pravilu sudbine, svakog leta u jeku turističkih putovanja na obale Egeja, dešavale na tom potezu, ušao je veliki broj srpskih državljana. Najveći deo nesreća posebno tokom leta, kako su "Novosti" pisale, registruje se upravo na deonici Demir Kapija - Udovo - Đevđelija.

Taj surovi registar žrtava teških saobraćajnih nesreća mahom putnika iz Srbije, svakog leta, stručnim tumačenjima prevashodno se objašnjava kao posledica umora vozača u zagušenju saobraćaja na "tesnom grlu" tog dela puta.

Ipak, završetkom ove deonice osim komfora, biće zadovoljen i najvažniji segment - bezbednost.

Bez "Tesnog grla"

Zvanični pokazatelji tranzitnog protoka vozila kroz Makedoniju potvrđuju da broj turista na putu prema Grčkoj godišnje premašuje 1,6 miliona ljudi. Otklanjanjem poslednjeg "tesnog grla" puta na jugu Makedonije, savremenom deonicom auto-puta, očekuje se konačno bezbedniji, komforniji i brži tranzit vozila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik