Podrška porodičnim firmama za brži lokalni ekonomski razvoj

Bez autora
Feb 12 2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Kosjeriću da će Vlada učiniti sve kako bi bila servis i podrška porodičnim firmama, ocenivši da se na njima bazira lokalni ekonomski razvoj, ali i celokupni razvoj Srbije.Brnabić je, nakon obilaska preduzeća za proizvodnju bakarnog fitinga „Kepo“ d.o.o. istakla da se lokalni ekonomski razvoj mora bazirati na podršci porodičnim firmama, jer ne treba očekivati da u svaku opštinu u Srbiji dođe veliki investitor. Tokom posete Kosjeriću, premijerka je razgovarala i sa rukovodstvom ove treće po zaduženosti opštine u Srbiji.

Podrška porodičnim firmama kako bi se ubrzao lokalni ekonomski razvojPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Kosjeriću da će Vlada učiniti sve kako bi bila servis i podrška porodičnim firmama, ocenivši da se na njima bazira lokalni ekonomski razvoj, ali i celokupni razvoj Srbije.

Brnabić je, nakon obilaska preduzeća za proizvodnju bakarnog fitinga „Kepo“ d.o.o. istakla da se lokalni ekonomski razvoj mora bazirati na podršci porodičnim firmama, jer ne treba očekivati da u svaku opštinu u Srbiji dođe veliki investitor.

Tokom posete Kosjeriću, premijerka je razgovarala i sa rukovodstvom ove treće po zaduženosti opštine u Srbiji.

Ona je, komentarišući proteste meštana protiv spaljivanja komunalnog otpada u cementari "Titan", naglasila da u našoj zemlji tako nešto još nije dozvoljeno.

Vlada upravo zbog protesta meštana nije usvojila izmene i dopune Zakona o otpadu. Svuda u Evropi je dozvoljeno da se spaljuje komunalni otpad i da se koristi kao energent. Naša zabrana čini proizvodnju u cementari manje konkurentnom. Razgovaramo i tražimo rešenje kako da ne ugrozimo životnu sredinu, objasnila je Brnabić.

Premijerka je danas posetila i Sevojno, gde je istakla da je prioritet Vlade u putnoj infrastrukturi završetak deonice auto-puta od Obrenovca do Ljiga, početak radova od Preljine do Požege i spajanje koridora 10 i 11.

Polovinom godine biće završen i otvoren deo auto-puta od Obrenovca do Ljiga. Nakon toga počinju radovi na deonici Preljina–Požega, a vode se razgovori oko deonice Pojate–Preljina, kako bi spojili koridor 10 sa deonicom koridora 11, objasnila je ona.

Brnabić je navela da sa BiH još nije postignut dogovor o tome kojom trasom će ići auto-put Beograd–Sarajevo, uz napomenu da je to političko pitanje i da se Srbija zalaže za trasu koja je za našu zemlju najbolje rešenje.

Premijerka je prilikom obilaska Valjaonice bakra Sevojno istakla da ekonomija Srbije treba da se zasniva na lokalnom ekonomskom razvoju i na lokalnoj privredi, iako se neće odustati ni od dovođenja stranih investitora.

Srbija je, kako je podsetila, u 2017. godini bila sa 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija apsolutni lider u ovom delu Evrope.

Ipak, moramo sve više da se oslanjamo na lokalnu privredu. Užice je dobar primer za to sa dinamičnom privredom i kompanijama "Prvi Partizan", "Impol Seval" i Valjaonicom bakra, ukazala je ona.

Vlada će takve firme, zajedno sa Ministarstvom privrede, podržavati, podvukla je Brnabić i navela da je jedan od prioriteta Vlade razvoj namenske industrije i izvoza.

Predsednik "Ist point holdinga", u okviru koga posluje Valjaonica bakra, Nebojša Ćirić rekao je da je ova kompanija jedan od najvećih dobavljača "Prvog partizana", "Krušika" i "Slobode".

Ćirić je precizirao da je Valjaonica bakra, koja zapošljava 1.100 radnika, imala prošle godine realizaciju od 130 miliona evra, izvoz od približno 100 miliona evra i neto devizni priliv u budžet Republike Srbije od 60 miliona evra.

Prema njegovim rečima, ove godine planom je predviđena proizvodnja od 24 000 tona različitog asortimana proizvoda. Kao privatna kompanija imamo odličnu saradnju sa Vladom Srbije na povećanju proizvodnje i izvoza, naveo je Ćirić.

Brnabić se tokom posete Valjaonici bakra sastala sa menadžmentom kompanije, rukovodstvom grada Užica i gradske opštine Sevojno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik