Rekordna proizvodnja plavog kamena u Boru

Bez autora
Feb 13 2018

U pogonima RTB-a "Bor" je u januaru zabeležena rekordna mesečna proizvodnja bakar-sulfata, poznatijeg kao plavi kamen, od osnivanja pogona, saopštio je Rudarsko-topioničarski basen "Bor". Zbog velike potražnje, u RTB-u "Bor" su početkom ove godine dnevnu proizvodnju gotovo udvostručili i sada umesto tri, za dan proizvedu pet tona plavog kamena, koji se u poljoprivredi koristi kao pesticid, u industriji kao tehnološki reagens u flotacijama olova, a dobar je i za čišćenje vodovodnih instalacija i bazena, navodi se u saopštenju. Za nepune dve nedelje februara, kupcima iz Turske, Poljske i Mađarske su isporučili ukupno 90 tona ove robe.

Rekordna proizvodnja plavog kamena u BoruU pogonima RTB-a "Bor" je u januaru zabeležena rekordna mesečna proizvodnja bakar-sulfata, poznatijeg kao plavi kamen, od osnivanja pogona, saopštio je Rudarsko-topioničarski basen "Bor".

Zbog velike potražnje, u RTB-u "Bor" su početkom ove godine dnevnu proizvodnju gotovo udvostručili i sada umesto tri, za dan proizvedu pet tona plavog kamena, koji se u poljoprivredi koristi kao pesticid, u industriji kao tehnološki reagens u flotacijama olova, a dobar je i za čišćenje vodovodnih instalacija i bazena, navodi se u saopštenju.

Za nepune dve nedelje februara, kupcima iz Turske, Poljske i Mađarske su isporučili ukupno 90 tona ove robe.

Prošle godine proizvedeno je 1.178 tona plavog kamena, a ove je u januaru zabeležena rekordna mesečna produkcija od osnivanja pogona.

Zaposleni su uspeli da "naprave" 146 tona i tako za tonu premaše dosadašnji rekord ostvaren davne 1999. godine.

Zainatili su se, kako kažu, da svakog narednog meseca bar "za jednu paletu" budu uspešniji.

S obzirom na to da problema u plasmanu nema, zalihe plavog kamena su na minimumu ili ih uopšte nema, što je najbolji primer da je odluka o otvaranju ove fabrike pre 35 godina bila pun pogodak, ističe se u saopštenju.

U pogonima RTB "Bor" se, pored bakra, zlata, srebra i ostalih plemenitih metala, godišnje proizvede i do 1.200 tona bakar-sulfata. Sve što se proizvede proda se unapred, bez ijedne reklamacije na kvalitet, navodi se u saopštenju.

Traže ga Turci, Mađari, Bugari, Grci, Poljaci, Makedonci, ali i veliki domaći distributeri.

Bakar-sulfat ima široku primenu. Ne samo u sezoni poljoprivrednih radova, kada bakar-sulfat "ide kao alva", potražnja za ovim proizvodom, kako kažu u RTB-u Bor, ne jenjava tokom cele godine.

Plavi kamen najviše kupuju Mađari, Bugari, Turci, Poljaci, Grci i Makedonci, ali ga RTB "Bor" isporučuje i velikim domaćim distributerima - snabdevačima poljoprivrednih apoteka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik