Turci sve više kupuju stanove u Crnoj Gori

Bez autora
Feb 18 2018

Cijena i prodaja stanova u Crnoj Gori ustalile su se posljednjih godina na približno istom nivou, saopšteno je iz agencija za nekretnine. Predstavnici agencija naveli su da je u prošloj godini pojačano interesovanja turskih građana za kupovinu crnogorskih nekretnina, i da kupaca stanova iz Turske ima sve više. Direktorka podgoričke agencije Iva nekretnine, Mira Radović, kazala je da su se cijene stanova u Podgorici ustalile zadnje tri-četiri godine i da smatra da se ove godine neće značajnije mijenjati. Ona je rekla da su klijenti zainteresovani za kupovinu, ali stanova koji su značajno ispod realne cijene. Uglavnom se traže jednosobni stanovi vrijednosti od 35 do 40 hiljada eura i dvosobne od 50 do 55 hiljada eura, koje je gotovo nemoguće imati u ponudi.

Turci sve više kupuju stanove u Crnoj GoriCijena i prodaja stanova u Crnoj Gori ustalile su se posljednjih godina na približno istom nivou, saopšteno je iz agencija za nekretnine. Predstavnici agencija naveli su da je u prošloj godini pojačano interesovanja turskih građana za kupovinu crnogorskih nekretnina, i da kupaca stanova iz Turske ima sve više.

Direktorka podgoričke agencije Iva nekretnine, Mira Radović, kazala je za Pobjedu da su se cijene stanova u Podgorici ustalile zadnje tri-četiri godine i da smatra da se ove godine neće značajnije mijenjati.

Ona je rekla da su klijenti zainteresovani za kupovinu, ali stanova koji su značajno ispod realne cijene.

"Uglavnom se traže jednosobni stanovi vrijednosti od 35 do 40 hiljada eura i dvosobne od 50 do 55 hiljada eura, koje je gotovo nemoguće imati u ponudi“, istakla je Radović i dodala da se jedino mogu prodati stanovi čija je cijena malo niža od realne i tržišne vrijednosti stana.

Prema njenim riječima u Podgorici najveće interesovanje vlada za stanove u kvartu preko Morače i blokovima pet, šest i devet.

"Nama su ove lokacije trenutno najtraženije i po interesovanju ispred Siti kvarta. Moguće zato što u Siti kvartu više nema stanova u ponudi, pa su se kupci orijentisali na ove lokacije“, kazala je Radović.

Kako je navela, klijenti traže uglavnom stanove u novogradnji, ali posljednjih nekoliko mjeseci je pojačano interesovanje za starije kvalitetne zgrade.

"Cijena stanova u Podgorici u novogradnji se kreće od 1,1 do 1,8 hiljada eura, a u starogradnji od 700 do 900 eura po kvadratu, zavisno od lokacije, veličine, spratnosti i očuvanosti“ rekla je Radović, dodajući da očekuje da bi najavljena treća faza projekta "Hiljadu plus" mogla oživjeti tržište nekretnina.

Menadžer budvanske agencije Gold agent, Vladan Stanišić, ocijenio je da je prošle godine zabilježeno blago povećanje interesovanja za kupovinu stanova u Budvi.

On je rekao da je prošla godina bila malo bolja od 2016, ali da se cijene stanova u Budvi nijesu mijenjale i da kreću se od 1,5 do tri hiljade eura po metru kvadratnom.

Stanišić je potvrdio veliko interesovanje iz Turske za stanove u Crnoj Gori od prošle godine.

"U Crnu Goru počeli su da dolaze klijenti iz Turske, koji kupuju stanove vrijednosti od 50 do 70 hiljada eura. Kupuju u cijeloj Crnoj Gori, ali najviše u Budvi", kazao je Stanišić, dodajući da je znenađen tim interesovanjem.

Prema posljednjim podacima Monstata objavljenim sredinom novembra prošle godine, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu prošle godine iznosila je 1,14 hiljada eura i veća je osam odsto u odnosu na isti period 2016. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik