570.000 eura iz Challenge fonda za inovativne kompanije

Bez autora
Feb 18 2018

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg uručio je u Sarajevu certifikate predstavnicima 28 kompanija koje su ispunile uvjete prvog javnog poziva za dodjelu grant sredstava iz Challenge to change projekta.Za realiziranje ovih projekata iz Challenge fonda izdvojeno je 570.000 EUR, dok je ukupna vrijednost predloženih projekata oko 2 miliona EUR. Realiziranjem ovih projekata obezbjeđeno je 96 novih radnih mjesta. Ambasador Hagelberg naglasio je da je veoma važno raditi na kontinuiranom razvoju sistema podrške sektora malih i srednjih kompanija u BiH, te da je Švedska vlada podržala ovaj projekat sa ukupno 4,2 miliona eura.

570.000 EUR iz Challenge fonda za inovativne kompanijeAmbasador Švedske u BiH Anders Hagelberg uručio je danas u Sarajevu certifikate predstavnicima 28 kompanija koje su ispunile uvjete prvog javnog poziva za dodjelu grant sredstava iz Challenge to change projekta. Za realiziranje ovih projekata iz Challenge fonda izdvojeno je 570.000 EUR, dok je ukupna vrijednost predloženih projekata oko 2 miliona EUR. Realiziranjem ovih projekata obezbjeđeno je 96 novih radnih mjesta.

Ambasador Hagelberg naglasio je ovom prilikom da je veoma važno raditi na kontinuiranom razvoju sistema podrške sektora malih i srednjih kompanija u BiH, te da je Švedska vlada podržala ovaj projekat sa ukupno 4,2 miliona eura.

"Neophodno je da se kroz sve nivoe vlasti radi na promociji i kontinuiranoj podršci sektoru MSP, jer samo u privatnom sektoru, njegovom rastu i razvoju zasnovanom na inovacijama, možemo planirati i ostvariti održiv rast. Istovremeno, odabranih 28 projekata su samo "pioniri“ u realiziranju ovog značajnog projekta, a u naredne tri godine, kroz realiziranje novih javnih poziva, možemo očekivati još bolje rezultate“, rekao je Hagelberg.

Direktor SERDA Ševkija Okerić istakao je veliki značaj uspostavljanja ovakvog sistema podrške razvoju inovacija. "Švedska je, prema Globalnom indeksu inovativnosti, druga u svijetu i njihova iskustva su od ogromnog značaja ne samo za agencije koje provode projekat, već i za privredu BiH u cjelini“, rekao je Okerić.

Naglašavajući značaj projekta kao novog instrumenta podrške sektoru malih i srednjih kompanija, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić izrazio je očekivanje da će projekat još značajnije animirati i osnažiti sektor privrede i jačanje ekonomskih veza između BiH i Švedske. "U BiH i Republici Srpskoj postoji veliki inovativni potencijal koji do sada uglavnom nije bio iskorišten zbog nedostatka finansijskih sredstava. Uz pomoć ovog projekta sada je to moguće“, izjavio je Đukić.

Challenge to change projekat uspostavljen je u Bosni i Hercegovini zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini. Dostupan je mikro, malim i srednjim preduzećima iz cijele BiH, kao i malim i srednjim preduzećima iz Švedske koja imaju interes u BiH. Također, dostupan je i startupima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koji mogu dovesti do povećanja broja zaposlenih, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Kompanije koje zadovolje uspostavljene kriterijume mogu aplicirati na grant sredstva u maksimalnom iznosu do 30.000 EUR, što predstavlja 50% ukupne investicije.

Challenge to change projekat - C2C provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS). Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska. Cilj projekta je doprinijeti jačem privrednom razvoju u BiH, kao i jačanju saradnje Švedske i BiH.

Novi poziv za prijavu na grant sredstva Challenge fonda planiran je za kraj februara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik