Tabaković: Privredni rast 3,5 odsto

Bez autora
Feb 18 2018

Iza nas je dobra godina, a nastavak pozitivnih trendova očekujemo i u ovoj - istakla je u sredu guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, predstavljajući februarski Izveštaj o inflaciji NBS.Ona je naglasila da će se, prema novim projekcijama centralne banke inflacija kretati u granicama novog, nižeg cilja i u naredne dve godine. Kada je reč o projekciji rasta ekonomske aktivnosti, cenimo da su mere ekonomske politike dobro odmerene i da su stvorile osnovu za održivo ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda od oko 3,5 odsto u 2018. i u 2019. godini.

Tabaković: Privredni rast 3,5 odstoIza nas je dobra godina, a nastavak pozitivnih trendova očekujemo i u ovoj - istakla je u sredu guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, predstavljajući februarski Izveštaj o inflaciji NBS.

Ona je naglasila da će se, prema novim projekcijama centralne banke inflacija kretati u granicama novog, nižeg cilja i u naredne dve godine.

- Kada je reč o projekciji rasta ekonomske aktivnosti, cenimo da su mere ekonomske politike dobro odmerene i da su stvorile osnovu za održivo ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda od oko 3,5 odsto u 2018. i u 2019. godini - istakla je Tabakovićeva.

Guverner NBS je navela da je u protekloj godini pojačana otpornost Srbije na šokove, a povećana je i spremnost da se na njih odgovori.

- Tome su doprineli dobri fiskalni rezultati u prošloj godini, pre svega suficit od 1,2 odsto BDP na konsolidovanom nivou, prvi put od 2005. godine - rekla je Tabakovićeva, dodajući da je učešće javnog duga u BDP tokom prošle godine pa za 10,4 procentna poena.

Na novinarsko pitanje da li su učinjeni prvi koraci ka privatizaciji Komercijalne banke, Jorgovanka Tabaković je odgovorila da je NBS sprovela kontrolu korporativnog upravljanja u toj banci.

- Smatramo da pripreme za privatizaciju Komercijalne banke ni na koji način ne smeju da budu usporene. Odlično sarađujemo sa premijerkom Srbije na tom poslu i očekujemo da banka bude pripremljena za privatizaciju onako kako je i planirano - istakla je guverner NBS.

Bez skrivenih felera

Banke imaju pravo da zaračunavaju naknadu, ali moraju da je građanima predstave na jasan i nedvosmislen način da se sutra ta stranka ne bi mogla pravdati skrivenim felerima određenog proizvoda. To je sve što NBS može da učini i dalje ne bih zalazila u sudske odluke - izjavila je Jorgovanka Tabaković.

Ona je istakla da Zakon o obligacionim odnosima propisuje kamatu kao trošak kredita, ali ne definiše da li je reč o nominalnoj ili efektivnoj kamatnoj stopi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik