Udarac iz Zagorja mogao bi dokrajčiti Tehniku

Bez autora
Feb 19 2018

Zbog otpisivanja potraživanja prema Agrokoru građevinska tvrtka Tehnika lani se našla u gubitku od 141 milijun kuna. Taj je zagrebački građevinar u rezervacije bacio 105 milijuna kuna, no tu problemima nije kraj - prošli tjedan Zagorje-Tehnobeton zatražilo je stečaj Tehnike i to zbog neplaćenog duga od 50 milijuna kuna koji se vuče još od izgradnje naselja Jelkovec u Zagrebu. U prošloj godini Tehnika je planirala dobit od 19 milijuna kuna, no zbog otpisa Agrokorovih dugova, manje realizacije i slabe popunjenosti kapaciteta, nižih marži te, kako i sami priznaju, internih slabosti tvrtka se našla u velikom gubitku. Bez utjecaja lex Agrokora, ocjenjuju u kompaniji, ostvareni rezultat iz redovnog poslovanja društva za 2017. godinu bio bi znatno bolji od iskazanog, odnosno oko nule.

Udarac iz Zagorja mogao bi dokrajčiti TehnikuZbog otpisivanja potraživanja prema Agrokoru građevinska tvrtka Tehnika lani se našla u gubitku od 141 milijun kuna. Taj je zagrebački građevinar u rezervacije bacio 105 milijuna kuna, no tu problemima nije kraj - prošli tjedan Zagorje-Tehnobeton zatražilo je stečaj Tehnike i to zbog neplaćenog duga od 50 milijuna kuna koji se vuče još od izgradnje naselja Jelkovec u Zagrebu.

U prošloj godini Tehnika je planirala dobit od 19 milijuna kuna, no zbog otpisa Agrokorovih dugova, manje realizacije i slabe popunjenosti kapaciteta, nižih marži te, kako i sami priznaju, internih slabosti tvrtka se našla u velikom gubitku.

Bez utjecaja lex Agrokora, ocjenjuju u kompaniji, ostvareni rezultat iz redovnog poslovanja društva za 2017. godinu bio bi znatno bolji od iskazanog, odnosno oko nule. Kompanija je u 2017. godini ostvarila ukupan prihod od gotovo 610 milijuna kuna ili 81,7 milijuna eura, što je 0,71 posto manje od prihoda u 2016. godini.

Upravo kad su u objavi poslovnih rezultata najavili bolje poslovanje u 2018. Zagorje-Tehnobeton blokiralo im je račun iznosom od 50 milijuna kuna. Račun je ubrzo deblokiran. Riječ je o dugu koji je nastao dok se gradilo naselje Jelkovec, u koji je investirao Zagrebački holding, gdje je Tehnika bila glavni izvođač, a Zagorje-Tehnobeton podizvođač, piše Tportal.

Uprava Tehnike već se dva puta oglasila na Zagrebačkoj burzi porukom kako je neosnovan zahtjev za stečajem.

- Zagorje-Tehnobeton nije vjerovnik Tehnike jer nema pravomoćno utvrđeno bilo kakvo potraživanje prema toj kompaniji. U tvrtki kažu kako o prijedlogu za pokretanje stečajnog postupa nisu formalno obaviješteni te očekuju da takav neosnovan prijedlog bude odbijen zbog nepostojanja zakonskih razloga, stoji u priopćenju Tehnike objavljenim u ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi.

Zbog loših vijesti samo prošlog tjedna dionica Tehnike pala je za više od 60 posto, sa 173 na samo 107 kuna. Unatoč povećem otpisu zbog Agrokora i prijedlogu za otvaranja stečaja, iz objavljenih poslovnih izvještaja da se zaključiti da tvrtka ne posluje loše.

Aktivna je u Zagrebu kao jedan od eminentnijih izvođača stambenih nekretnina visoke kvalitete, a na burzi se hvali novim poslovima u zemlji i inozemstvu. U proteklih pet mjeseci ugovorena su tri važna projekta: gradnja novog skladišta za Carlsberg u Koprivnici, gradnja bolnice u Alžiru te uređenje poslovnih prostora Zagrebačke banke u Makarskoj.

Osim toga, Tehnika ima ugovorene poslove s Ikeom, bolnicom Sveti Duh u Zagrebu, Željezarom Sisak i nizom drugih kompanija. U njoj radi oko 700 ljudi, a vodi je Zlatko Sirovec. Inače, najveći vlasnici tvrtke su sami radnici koji kroz ESOP program drže 20 posto dionica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik