34 odsto svih preduzetnika u Srbiji čine žene

Bez autora
Feb 19 2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ukazala je na značaj ženskog preduzetništva, ocenivši da ono nosi više izazova nego muško, jer se od žena, pored posla, očekuje i da obavljaju posao domaćice, majke, bake.Brnabić je, u razgovaru sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković i članicama Udruženja poslovnih žena Srbije posvećenom razvoju ženskog preduzetništva u našoj zemlji, istakla da je ovo dobar primer saradnje Vlade i nezavisnih institucija, i najbolji način da se vidi kako Vlada može da pomogne preduzetništvu.

34 odsto svih preduzetnika čine ženePredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ukazala je danas na značaj ženskog preduzetništva, ocenivši da ono nosi više izazova nego muško, jer se od žena, pored posla, očekuje i da obavljaju posao domaćice, majke, bake.

Brnabić je, u razgovaru sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković i članicama Udruženja poslovnih žena Srbije posvećenom razvoju ženskog preduzetništva u našoj zemlji, istakla da je ovo dobar primer saradnje Vlade i nezavisnih institucija, i najbolji način da se vidi kako Vlada može da pomogne preduzetništvu.

Uvek je bolje da devojčice i žene uče na primerima nego preko pravne regulative, i nekad je važnije da se na primeru vidi šta je sve moguće uraditi, navela je premijerka.

Ona je ukazala na to da u javnom sektoru na nacionalnom nivou žene zauzimaju gotovo sve vodeće pozicije, dodajući da je to iskorak čitavog društva, ali da još ima prostora za napredak.

Ova vlada će posebno obratiti pažnju na preduzetništvo. Ne može svaka lokalna samouprava da se oslanja da će Vlada dovesti strane investitore. To nije moguće, a nije ni potrebno, rekla je Brnabić i istakla da su domaće, porodične, privatne firme primer kako se ekonomski razvija zajednica.

Radimo na poboljšanju okruženja za startap kompanije i generalno preduzetnike, imamo povoljne kredite, set poreskih olakšica koji će imati veći obuhvat ako rezultati budu dobri. Žensko preduzetništvo je veoma važno za ekonomsko, političko i društveno osnaživanje žena, poručila je premijerka.

Ona je prihvatila poziv Udruženja poslovnih žena Srbije da 26. aprila pomogne u organizaciji Dana devojčica, koji će biti usmeren na osnaživanje mladih žena da se uključe u IT sektor.IT segment je mesto gde nedostaje više devojčica. To je oblast naše budućnosti i žene treba da dobiju više prostora, jer je obrazovanje i ekonomska nezavisnost najbolji način da osnažimo žene u Srbiji, rekla je premijerka.

Ona je dodala da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede daje dodatne subvencije iz nacionalnih izvora i sredstava IPARD fondova ukoliko se domaćinstvo vodi na ženu, što je, kako je ocenila, dobar primer.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je žensko preduzetništvo prepoznato kao važan faktor razvoja srpske privrede i ekonomije.

Žene u preduzetništvu više nisu retkost, a ovaj sastanak je značajan i kao poruka za sve mlade žene da zaključe da i one imaju šta da kažu. Sada 34 odsto svih preduzetnika čine žene, ali je i među onima koji zatvaraju poslove koje su pokrenuli 10 odsto više žena nego muškaraca, navela je Janković.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić istakla je da ovo udruženje okuplja oko 900 žena iz cele Srbije, te da radi na osnaživanju devojčica i žena da uđu u preduzetništvo i da se bave onim zanimanjima gde su manje zastupljene, kao što su IT tehnologije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik