Do juna nova informaciona platforma e-inspektor

Bez autora
Feb 20 2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je na otvaranju treće nacionalne konferencije Vlade Srbije i privrede "Izlaz iz sive ekonomije", da će ove godine startovati jedinstvena informaciona platforma e-inspektor, koja će do juna umrežiti prve četiri inspekcije.Ona je, ocenjujući da će ta platforma još bolje povezati i koordinisati rad inspekcija u Srbiji, objasnila da će do sredine 2019. godine biti umrežene sve 42 inspekcije, što će uvesti potpunu transparentnost u njihov rad. To će omogućiti i privrednicima da kontrolišu rad inspekcija i da vide kada je inspektor bio u kojem preduzeću i koliko su često išli u jedno preduzeće, a nisu u neko drugo, da li su imali neke zamerke u radu i slično.

Od juna nova informaciona platforma e-inspektorPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, na otvaranju treće nacionalne konferencije Vlade Srbije i privrede "Izlaz iz sive ekonomije", da će ove godine startovati jedinstvena informaciona platforma e-inspektor, koja će do juna umrežiti prve četiri inspekcije.

Brnabić je, ocenjujući da će ta platforma još bolje povezati i koordinisati rad inspekcija u Srbiji, objasnila da će do sredine 2019. godine biti umrežene sve 42 inspekcije, što će uvesti potpunu transparentnost u njihov rad.

Prema njenim rečima, to će omogućiti i privrednicima da kontrolišu rad inspekcija i da vide kada je inspektor bio u kojem preduzeću i koliko su često išli u jedno preduzeće, a nisu u neko drugo, da li su imali neke zamerke u radu i slično.

Premijerka je najavila da će u narednih šest meseci biti usklađeno više od 70 sektorskih propisa sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, i naglasila da u naredne tri godine ulazimo u zapošljavanje novih inspektora i ojačavamo inspekcije sa nabavkom nove IT opreme.

Ona je podsetila na to da je krajem 2017. godine započeta sveobuhvatna reforma Poreske uprave i da je usvojen program njene transformacije u još efikasniji servis do 2023. godine, kako bi se odvojile njene ključne delatnosti od onih koje to nisu.

Temama koje nisu ključne baviće se, kako je objasnila, lokalna samouprava ili druga institucija, kako bi ovo finansijsko telo moglo da se usredsredi na srž svog rada.

Reforma Poreske uprave će posebno biti u fokusu ove i naredne godine, podvukla je Brnabić i napomenula da se sa Ministarstvom finansija radi na zakonu o naknadama.

Prema njenim rečima, sa ovim zakonskim rešenjem se kasni, budući da je bilo planirano da javna rasprava počne u decembru.

Takođe, kako je naglasila, Vlada radi na rešavanju sistemskog problema sive ekonomije, što je jedan od njenih prioriteta još od 2015. godine, pri čemu konačno imamo bolje rezultate od očekivanih, s obzirom na to da je ta godina bila prekretnica.

Te godine usvojeni su Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije i akcioni planovi, kao i sistemski zakon za borbu protiv sive ekonomije – Zakon o inspekcijskom nadzoru, podsetila je premijerka.Ona je ukazala na to da je prvi put uvedena bolja koordinacija između inspekcija i formirana komisija koja se time bavi, a koja kontroliše i rad firmi koje nisu u legalnim tokovima.

Uvedene su i kontrolne liste koje privrednici mogu da odštampaju i prođu kroz to šta moraju da urade, šta se zakonom traži, pa inspekcija može da pita samo ono što je u kontrolnim listama. Ako pitaju nešto drugo, privrednik može da kaže da to nije u skladu sa zakonom, objasnila je Brnabić.

Takođe, kako je dodala, uvedena je i bolja koordinacija inspekcija sa pravosudnim organima, zatim bolja kontrola rada na crno, budući da sada radnik mora da bude prijavljen od prvog dana na poslu.

Premijerka je predočila da je Vlada krajem prošle godine imala suficit u budžetu veći od 30 milijardi dinara zbof fiskalne discipline, ističući da će, ako se budu videli pozitivni efekti u borbi protiv sive ekonomije, biti još većih mera poreskog rasterećenja.

Prema njenim rečima, postoji mnogo podsticajnih mera koje nisu samo finansijske prirode, već je mnogo urađeno na unapređenju poslovnog okruženja.

Ona je podsetila na to da je od 2012. godine siva ekonomija smanjena za šest procenata, sa 21,2 na 15,4 odsto BDP-a u prošloj godini.

Vlada se trudi da suzbija sivu ekonomiju i da što manje kažnjava privredu, a prelazak u legalnu zonu podstiče kroz pravljanje dobrog poslovnog okvira, ukazala je premijerka.

Brnabić je naglasila da je nagradna igra "Uzmi račun i pobedi" doprinela tome da više od 90 odsto građana Srbije razume šta je siva ekonomija i kako im šteti u svakodnevnom životu, te da podržavaju napore Vlade na tom planu.

Ovo je primer za to da, kada se sistematski bavite jednim ogromnim problemom, to daje rezultate, zaključila je predsednica Vlade.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je da je siva ekonomija važna tema ne samo za Srbiju, već za čitav svet, naglašavajući da je regulisanje tog problema od presudne važnosti na evropskom putu Srbije.

Strateški cilj Srbije je ulazak u EU, što Nemačka podržava, podvukao je ambasador i dodao da je to još jednom potvrđeno izjavom kancelara Nemačke Angele Merkel u Sofiji i prilikom nedavne posete vicekancelara i šefa diplomatije Zigmara Gabrijela Beogradu.

Prema njegovim rečima, Srbija sama odlučuje o brzini pristupanja ispunjavanjem uslova za prijem u Evropsku uniju.

Jedna od najvažnijih oblasti kojoj je neophodna reforma jeste vladavina prava i zvanični Berlin pozdravlja to što je Vlada Srbije uvrstila ovu oblast u svoje prioritete, poručio je Ditman.

Borba protiv korupcije, koja je vezana za sivu ekonomiju, veoma je bitna, naglasio je on i ukazao na to da postoje neki nedostaci u toj oblasti, poput nepopunjavanja svih mesta u Agenciji za borbu protiv korupcije, što je važno za obezbeđivanje efektivnog rada tog tela.

Nemačka je, kao podršku Srbiji u ovoj oblasti, do sada investirala 1,8 miliona evra, a postignuto je mnogo pozitivnih efekata, naveo je ambasador i napomenuo da je trenutno fokus na radu javne administracije i kontroli javnih finansija.

Na konferenciji je predstavljena analiza obima sive ekonomije u Srbiji, a zatim je otvoren dijalog Vlade i privrede o novom Nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije i predloženim merama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik