Usvojena Informacija o gradnji vjetroelektrane na Krnovu

Bez autora
Feb 22 2018

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji projekta izgradnje vjetroelektrane na Krnovu i prihvatila Aneks br. 6 Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na tom lokalitetu. Aneksom će se, u skladu sa Zakonom o energetici, obezbijediti uslovi za zaključenje ugovora između investitora i Operatora prenosnog sistema o otkupu dijela infrastrukture koju je investitor izgradio, a koja je predviđena desetogodišnjim planom razvoja prenosne mreže. Kako se dodaje u diskusiji je naglašeno da je za ovu potrebu obezbijeđen grant EU u iznosu od 5,8 miliona eura, kao dio granta za Trans Balkanski koridor od 25 miliona eura.

Usvojena Informacija o gradnji vjetroelektraneVlada je usvojila Informaciju o realizaciji projekta izgradnje vjetroelektrane na Krnovu i prihvatila Aneks br. 6 Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na tom lokalitetu.

Aneksom će se, u skladu sa Zakonom o energetici, obezbijediti uslovi za zaključenje ugovora između investitora i Operatora prenosnog sistema o otkupu dijela infrastrukture koju je investitor izgradio, a koja je predviđena desetogodišnjim planom razvoja prenosne mreže, navodi se u saopštenju Vlade CG.

Kako se dodaje u diskusiji je naglašeno da je za ovu potrebu obezbijeđen grant EU u iznosu od 5,8 miliona eura (kao dio granta za Trans Balkanski koridor od 25 miliona eura).

"To znači da neće postojati trošak CGES-a, odnosno neće biti refleksija na tarifu krajnjih kupaca električne energije. Na ovaj način, biće precizno razdvojena infrastruktura koja je sastavni dio projekta VE i infrastrukture koja je sastavni dio planova razvoja prenosne mreže u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Projekat gradnje vjetroelektrana na Krnovu, na nadmorskoj visini od 1,5 hiljada metara, počeo je sredinom 2015. godine. Ukupna instalisana snaga od 72 megavata (MW) i godišnja proizvodnja od oko 200 gigavat sati (GWh) trebalo bi da bude dovoljna za snabdijevanje oko 50 hiljada domaćinstava.

Projekat na Krnovu realizovale su austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy, a investicija je vrijedna oko 120 miliona eura.

Državno zemljište na Krnovu dato je u zakup na 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik