BiH na 91. mjestu prema Indeksu percepcije korupcije

Bez autora
Feb 22 2018

Bosna i Hercegovina se prema Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2017. godinu nalazi na 91. mjestu od ukupno 180 zemalja sa ocjenom 38 na skali od 0 do 100, što predstavlja nešto lošiji rezultat u odnosu na prethodnu 2016. godinu.Istaknuto je to danas na pres-konferenciji Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini, na kojoj su rezultate CPI za 2017. godinu predstavili predsjedavajući Upravnog odbora TIBiH Srđan Blagovčanin i Ivana Korajlić, program menadžerica za donose s javnošću.

BiH na 91. mjestu prema Indeksu percepcije korupcijeBosna i Hercegovina se prema Indeksu percepcije korupcije (CPI) Transparency Internationala za 2017. godinu nalazi na 91. mjestu od ukupno 180 zemalja sa ocjenom 38 na skali od 0 do 100, što predstavlja nešto lošiji rezultat u odnosu na prethodnu 2016. godinu.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TIBiH), na kojoj su rezultate CPI za 2017. godinu predstavili predsjedavajući Upravnog odbora TIBiH Srđan Blagovčanin i Ivana Korajlić, program menadžerica za donose s javnošću.

Kako je rečeno, CPI predstavlja svojevrstno mjerilo kojim Transparency International svake godine rangira zemlje svijeta u odnosu na percipirani nivo korupcije s fokusom na javni sektor, pri čemu 0 na skali od 0 do 100 predstavlja najviši nivo percipirane korupcije, dok 100 predstavlja najniži nivo korupcije.

Prema rezultatima tog istraživanja, BiH poziciju na listi CPI dijeli sa Albanijom, Gvajanom, Šri Lankom i Istočnim Timorom, a kada se radi o regionu zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina se i dalje nalazi iza Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Kosova koji se nalaze na pozicijama od 57. do 85. mjesta, dok Makedonija bilježi najgori rezultat u regionu i nalazi se na 107. mjestu.

Kada se posmatra globalni poredak, u skupini zemalja s najmanjim stepenom korupcije su Novi Zeland, Danska, Finska Norveška i Švicarska, dok se na samom dnu ljestvice nalaze Sudan, Jemen, Afganistan, Sirija, Južni Sudan i Somalija.

TIBiH smatra da ovogodišnji CPI svjedoči o zabrinjavajućem trendu i stagnaciji, te da usprkos sve većem fokusu koji se u svijetu stavlja na borbu protiv korupcije, veliki broj zemalja, uključujući i BiH, ne čini ništa, ili gotovo ništa da bi se borba protiv korupcije učinila efikasnijom i stanje u toj oblasti popravilo.

Predsjedavajući UO TIBiH Srđan Blagovčanin istaknuo je da podaci govore sami za sebe te da svjedoče o eskalaciji problema korupcije u zemlji i razarajućim posljedicama po funkcioniranje institucija, kao i državu i društvo uopće.

- Razarajuće posljedice korupcije imamo priliku da gledamo svaki dan o čemu svjedoči  masovan egzodus građana BiH iz zemlje, jer ne mogu da dobiju priliku za posao zbog zapošljavanja po klijentelističkim osnovama - kazao je Blagovčanin potcrtavajući problem 'političke korupcije' koja proistječe iz načina po kojem su ustrojene i funkcioniraju političke partije u BiH.

Ono što, po njegovim riječima, jedino ohrabruje i predstavlja svojevrsnu priliku jeste  nova strategije Evropske unije za zapadni Balkan, koja na nedvosmislen način kao ključni problem ističe „zarobljenost države od uskog kruga ljudi u piramidi vlasti, a uspostavu vladavine prava kao najvažniji prioritet“.

U tom kontekstu, Blagovčanin posebno problematičnim smatra (ne)funkcioniranje pravosuđa u BiH, koje, kako navodi, nije pokazalo sposobnost da se uhvati ukoštac s procesuiranjem koruptivnih krivičnih djela, posebno kada se radi o 'političkoj korupciji', a što se može tretirati kao svojevrstan test neovisnosti bh. pravosuđa.

Program menadžerica Ivana Korajlić izrazila je zabrinutost zbog nazadovanja BiH koja se, prema CPI, nažalost, i dalje nalazi u donjoj polovini ljestvice, te upozorila da bi se prezentirani pokazatelji trebali shvatiti veoma ozbiljno i alarmirati sve relevantne institucije i donosioce odluka u BiH.

Ocijenila je da to, među ostalim, podrazumjeva kreiranje boljeg zakonskog i institucionalnog okvira koji će rezultirati višim stepenom efikasnosti u borbi protiv korupcije u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik