Otkrivene kapi za oči koje bi u potpunosti mogle da zamene naočare

Bez autora
Feb 25 2018

Tim izraelskih oftalmologa došao je revolucionarnog pronalaska kapi za oči koje leče oštećene rožnjače i poboljšavaju vid, a testiranje je izvršeno nad svinjama. Očekuje se da će klinička ispitivanja za ljude početi krajem ove godine.Nedavno patentirane "nanokapi", razvijene od strane tima medicinskog centra Shaare Zedek i Instituta za Nanotehnologiju i Napredne materijale Univerziteta Bar-Ilan, poboljšale su i kratkovidost i dalekovidost testiranih životinja. Ukoliko se pokaže da ove kapi mogu da poboljšaju ljudski vid, kada kliničko ispitivanje započne krajem godine, rešenje nanopartikula bi moglo u potpunosti eliminisati potrebu za naočarima.

Otkrivene kapi za oči koje bi u potpunosti mogle da zamene naočareTim izraelskih oftalmologa došao je revolucionarnog pronalaska kapi za oči koje leče oštećene rožnjače i poboljšavaju vid, a testiranje je izvršeno nad svinjama. Očekuje se da će klinička ispitivanja za ljude početi krajem ove godine.

Nedavno patentirane "nanokapi", razvijene od strane tima medicinskog centra Shaare Zedek i Instituta za Nanotehnologiju i Napredne materijale Univerziteta Bar-Ilan, poboljšale su i kratkovidost i dalekovidost testiranih životinja, prenosi RT.

Ukoliko se pokaže da ove kapi mogu da poboljšaju ljudski vid, kada kliničko ispitivanje započne krajem godine, rešenje nanopartikula bi moglo u potpunosti eliminisati potrebu za naočarima, navodi „Jerusalem Post“, citirajući oftalmologa dr David Smadja, vođu istraživačkog tima.

Doktor Smadja je predstavio pronalazak tokom svog govora na Shaare Zedek’s istraživačkim danima u održanim u sredu. Na konferenciji u medicinskom centru Steinberg Auditoriu u Jerusalimu, prisustvovalo je više od 350 lekara i medicinskih sestara.

Doktor Smadja kaže da bi novi koncept mogao da donese revoluciju u oftalmološkom i optometrijskom tretmanu pacijenata sa miopijom (kratkovidošću), hiperopijom (dalekovidošću) i drugim oštećenjima, navodi „Jerusalem Post“.

Pored toga, potencijalni pacijenti bi koristili aplikaciju za pametne telefone za skeniranje očiju, merenje njihove refrakcije, stvaranje laserskog uzorka, a zatim bi primenili "lasersko rožnjačko štampanje" optičkog uzorka na površini rožnjače njihovih očiju.

Iako je sintetičko rešenje nanopartikula otkriveno kako bi se ispravili problemi sa vidom, doktor nije precizirao koliko često bi ih trebalo primenjivati kako bi one u potpunosti zamenile naočare.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik