Strateški partner za RTB Bor do kraja godine

Bez autora
Feb 25 2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je, prilikom današnje posete Boru, nadu da će polovinom godine biti završeni razgovori sa potencijalnim strateškim partnerima za Rudarsko- topioničarski basen Bor, a da će kompletan posao biti okončan do kraja godine. Brnabić je, nakon razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave u Boru i obilaska Kombinata, podsetila na to da je rudarstvo najvažniji resurs koji ovaj kraj ima, dodavši da RTB Bor u potpunosti primenjuje unapred pripremljeni plan reorganizacije, da je stao na noge i da ispunjava sve svoje obaveze. Očekujemo da će dobit preduzeća RTB Bora ove godine biti 15 odsto veća nego 2017. godine.

Strateški partner za RTB Bor do kraja godinePredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je, prilikom današnje posete Boru, nadu da će polovinom godine biti završeni razgovori sa potencijalnim strateškim partnerima za Rudarsko- topioničarski basen Bor, a da će kompletan posao biti okončan do kraja godine.

Brnabić je, nakon razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave u Boru i obilaska Kombinata, podsetila na to da je rudarstvo najvažniji resurs koji ovaj kraj ima, dodavši da RTB Bor u potpunosti primenjuje unapred pripremljeni plan reorganizacije, da je stao na noge i da ispunjava sve svoje obaveze.

Očekujemo da će dobit preduzeća RTB Bora ove godine biti 15 odsto veća nego 2017. godine. U RTB-u su potrebna dodatna ulaganja i za to tražimo strateškog partnera, jer sa malim ulaganjima može značajno da se poveća proizvodnja, objasnila je premijerka.

Ona je iskazala nadu da će do sredine 2018. godine biti završeni razgovori sa nekim od potencijalnih strateških partnera i da će kompletan posao biti priveden kraju do kraja godine.

Sa tim poslom ne treba brzati, jer je ovo značajno preduzeće ne samo za Bor i ovaj deo Srbije, već za čitavu zemlju i svako brzanje može da dovede do nekih posledica koje ne treba da imamo, rekla je Brnabić i dodala da ima zainteresovanih strateških partnera.

Ona je objasnila da su kanadske kompanije zainteresovane za dodatne investicije u Boru za dodatne rudnike.
Vlada Srbije će, kako je naglasila, posebno voditi računa o zaštiti životne sredine i zaštiti sela u okolini Bora, ali će biti iskorišćeni puni potencijali rudarstva.

Drugi veliki potencijal Bora jeste turizam, a posebno filmska industrija, navela je predsednica Vlade, podsetivši na to da je podignut budžet za podsticanje filmskoj industriji.

Nadam se da će Bor biti destinacija za snimanje novih filmova iz Evrope, Amerike, ali i domaćih filmova, naglasila je Brnabić i dodala da veliki turistički potencijal predstavljaju Lazareva pećina, Crni vrh i Borsko jezero.

To su veliki potencijali Bora, poručila je premijerka, podsetivši i na to da je Vlada Srbije usvojila i prosledila Skupštini Srbije predlog da Bor dobije status grada.

Brnabić je sa rukovodstvom ove opštine razgovarala o podsticajima koje Vlada Srbije daje za otpočinjanje privatnog biznisa, budući da nezaposlenost u Boru i dalje dostiže gotovo 23 odsto, RTB Bor zapošljava 4.000 ljudi, ali je nezaposlenost ipak ogromna, ocenila je ona i najavila dolazak predstavnika PKS kako bi građanima pojasnili sve prednosti i beneficije koje mogu iskoristiti da započnu privatni biznis.

Predsednica Vlade je podsetila na to da će od 1. oktobra nove firme biti oslobođene plaćanja poreza, odnosno da će svi koji duže od šest meseci na birou čekaju posao, kao i mladi koji završe srednje stručne škole ili fakultete u prve dve godine poslovanja biti oslobođeni plaćanja poreza, ukoliko se odluče da započnu privatni biznis.

Na primer, u Boru fali obdanište za 320 dece. Mi možemo da uložimo sredstva za izgradnju obdaništa, ili možemo da uradimo ono što je urađeno u Beogradu, a to je da privatna lica otvaraju vrtiće i obdaništa koja bi se subvencionisala iz budžeta opštine, objasnila je Brnabić.

Bor je odlična sredina za pokretanje privatnog posla. Važno je da imamo privatnu inicijativu, a ogromni potencijali - poreske olakšice, subvencije i krediti, u ovom trenutku postoje kako bi ljudi krenuli u ovu priču, zaključila je premijerka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik