Memorandumi sa Bugarskom o železničkom i vodnom saobraćaju

Bez autora
Feb 25 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas u Sofiji dva memoranduma o saradnji naše zemlje sa Bugarskom, koji imaju za cilj bolje povezivanje dve zemlje u železničkom i vodnom saobraćaju. Memorandumi, koji otvaraju mogućnost za zajedničko apliciranje za sredstva iz fondova Evropske unije, potpisani su u okviru zvanične posete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Bugarskoj. U ime Bugarske, pomenuta dokumenta potpisao je ministar za saobraćaj, informacione tehnologije i komunikacije Ivajlo Moskovski. Mihajlović je istakla da Srbija aktivno nastupa prema svim susedima u promovisanju infrastrukturnog povezivanja i uklanjanja nefizičkih barijera, čime doprinosi ubrzanom razvoju i stabilnosti regiona.

Memorandumi sa Bugarskom o železničkom i vodnom saobraćajuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas u Sofiji dva memoranduma o saradnji naše zemlje sa Bugarskom, koji imaju za cilj bolje povezivanje dve zemlje u železničkom i vodnom saobraćaju.

Memorandumi, koji otvaraju mogućnost za zajedničko apliciranje za sredstva iz fondova Evropske unije, potpisani su u okviru zvanične posete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Bugarskoj.
U ime Bugarske, pomenuta dokumenta potpisao je ministar za saobraćaj, informacione tehnologije i komunikacije Ivajlo Moskovski.

Mihajlović je istakla da Srbija aktivno nastupa prema svim susedima u promovisanju infrastrukturnog povezivanja i uklanjanja nefizičkih barijera, čime doprinosi ubrzanom razvoju i stabilnosti regiona.

I za Srbiju i za Bugarsku Koridor 10 je strateški važan i naš zajednički interes jeste da maksimalno iskoristimo potencijal u drumskom i železničkom saobraćaju, ali i mogućnosti rečnog transporta Dunavom, rekla je ona i podsetila na to da joj je ovo drugi susret sa bugarskim ministrom za manje od mesec dana.

Cilj Memoranduma o razumevanju između Srbije i Bugarske o unapređenju efikasnosti železničkog saobraćaja jeste saradnja na projektima od zajedničkog interesa, uključujući efikasnije granične procedure i potencijalni zajednički nastup pred fondovima EU i međunarodnim finansijskim institucijama za realizaciju projekata duž panevropskog transportnog Koridora 10.

Memorandum o razumevanju i saradnji na razvoju lučke infrastrukture na Dunavu potrebne za pretovar, skladištenje i distribuciju tečnog prirodnog gasa omogućava usklađivanje sa direktivama EU, a prvi korak biće izrada studije opravdanosti, gde je moguće i apliciranje za bespovratna sredstva iz evropskih fondova.

Pored ova dva dokumenta iz oblasti saobraćaja, Mihajlović je u Sofiji potpisala i Memorandum o razumevanju i saradnji između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i Ministarstva rada i socijalne politike Bugarske u oblasti rada i socijalne politike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik