I dalje obustava trgovanja dionicama Agrokorovih kompanija

Bez autora
Mar 01 2018

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga naložila je Zagrebačkoj burzi da bez odgode obustavi trgovanje dionicama kompanija iz sastava Agrokora, kako bi se zaštitili ulagatelji i osiguralo uredno i pravilno trgovanje. Privremeno i bez odgode obustavljeno je trgovanje dionicama Belja, Jamnice, Leda, PIK-Vinkovci, Tiska, Vupika, Zvijezde i Žitnjaka. S obzirom na postojanje raznih dionika i osoba uključenih u postupak izvanredne uprave, utjecaj zbivanja vezanih uz Agrokor na gospodarstvo RH, dosadašnje iznošenje raznih, često neprovjerenih, informacija o ovim zbivanjima u javnosti i činjenicu da su prema dostupnim službenim informacijama izdavatelji, tj. uprave gore navedenih društava, slabo uključeni i obaviješteni o tijeku postupka izvanredne uprave, što proizlazi iz postupka koji vodi sud po posebnom zakonu, HANFA je zaključila kako je kod izdavatelja upitna učinkovitost procesa upravljanja propisanim i povlaštenim informacijama.

I dalje obustava trgovanja dionicama Agrokorovih kompanijaHrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) naložila je Zagrebačkoj burzi (ZSE) da bez odgode obustavi trgovanje dionicama kompanija iz sastava Agrokora, kako bi se zaštitili ulagatelji i osiguralo uredno i pravilno trgovanje.

Privremeno i bez odgode obustavljeno je trgovanje dionicama Belja, Jamnice, Leda, PIK-Vinkovci, Tiska, Vupika, Zvijezde i Žitnjaka.

"S obzirom na postojanje raznih dionika i osoba uključenih u postupak izvanredne uprave, utjecaj zbivanja vezanih uz Agrokor na gospodarstvo RH, dosadašnje iznošenje raznih, često neprovjerenih, informacija o ovim zbivanjima u javnosti i činjenicu da su prema dostupnim službenim informacijama izdavatelji, tj. uprave gore navedenih društava, slabo uključeni i obaviješteni o tijeku postupka izvanredne uprave, što proizlazi iz postupka koji vodi sud po posebnom zakonu, HANFA je zaključila kako je kod izdavatelja upitna učinkovitost procesa upravljanja propisanim i povlaštenim informacijama. Promjena izvanrednog povjerenika i preostalo kratko vrijeme do završetka postupka izvanredne uprave kreira situaciju bitno različitom nego u prethodnom razdoblju", navode iz HANFA-e.

Ovo priopćenje HANFA je objavila netom nakon što je Zagrebačka burza (ZSE) objavila da se od petka, 2. ožujka, nastavlja trgovanje dionicama kompanija iz sastava Agrokora, nakon što su uprave tih kompanija dostavile sve tražene informacije vezane uz ostavku izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka.

Trgovanje dionicama Jamnice, Zvijezde, Žitnjaka, Leda, Belja, Tiska, Vupika i PIK Vinkovaca obustavljeno je od prošle srijede kada je Ramljak podnio ostavku, dok se ne sazna više o tome kako će to utjecati na postupak nagodbe. S obzirom na nalog HANFE, do daljnjega neće biti trgovanja tim dionicama na ZSE.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik