BMW: Razmatramo lokacije za fabriku

Bez autora
Mar 04 2018

Potraga za misterioznim nemačkim auto-gigantom koji će, prema nezvaničnim najavama, u Srbiji izgraditi fabriku za proizvodnju električnih sistema za automobile, nastavljena je i juče. Mate Rimac, osnivač i vlasnik kompanije „Rimac automobili” iz Hrvatske, napisao je pre nekoliko dana na svom fejsbuk profilu da će jedna velika nemačka automobilska kompanija u Srbiji izgraditi proizvodni pogon za električne pogonske sisteme. Rekao je da je sastanak uprave te firme održan u Nemačkoj, ali je istovremeno na ovoj društvenoj mreži 27. februara objavio i fotografiju na kojoj se vidi krajičak dokumenta, pri čijem se dnu nalazi logo BMW-a.

BMW: Razmatramo lokacije za fabrikuPotraga za misterioznim nemačkim auto-gigantom koji će, prema nezvaničnim najavama, u Srbiji izgraditi fabriku za proizvodnju električnih sistema za automobile, nastavljena je i juče.

Mate Rimac, osnivač i vlasnik kompanije „Rimac automobili” iz Hrvatske, napisao je pre nekoliko dana na svom fejsbuk profilu da će jedna velika nemačka automobilska kompanija u Srbiji izgraditi proizvodni pogon za električne pogonske sisteme.

Rekao je da je sastanak uprave te firme održan u Nemačkoj, ali je istovremeno na ovoj društvenoj mreži 27. februara objavio i fotografiju na kojoj se vidi krajičak dokumenta, pri čijem se dnu nalazi logo BMV-a. Zbog toga smo se, tragajući za misterioznim investitorom, obratili ovom proizvođaču automobila iz Minhena.

– Konačna odluka o lokaciji za izgradnju nove fabrike nije doneta – kaže za „Politiku” Sandra Šilmiler, zadužena za komunikacije u „BMV grupi”. – „BMV grupa” redovno razmatra različite zemlje kao potencijalne destinacije za buduće proizvodne lokacije, kao deo naših budućih planova i dugoročne proizvodne i razvojne strategije.

U nastavku odgovora, Šilmilerova za „Politiku” navodi da „BMV grupa” ima visok nivo iskorišćenosti proizvodnih kapaciteta.

– Bilo kakva odluka o uspostavljanju buduće proizvodne lokacije zavisiće, pre svega, od kapaciteta koji su neophodni unutar proizvodne mreže. Neophodni kapaciteti izračunavaju se upoređivanjem razvoja tržišnih potencijala širom sveta sa postojećim proizvodnim kapacitetima.

Ako buduća tražnja prevazilazi raspoložive proizvodne kapacitete, mogućnost proširenja proizvodne mreže „BMV grupe” novim proizvodnim pogonom, na dugi rok, nije isključena – kaže Šilmilerova na direktno pitanje da potvrdi ili demantuje informaciju da će ovaj auto-gigant u Srbiji izgraditi fabriku.

S obzirom na to da je Mate Rimac 27. februara na „Fejsbuku” napisao da je bio na skupu uprave jedne velike nemačke automobilske kompanije, u nastavku prepiske pitali smo Sandru Šilmiler da li je ovaj hrvatski biznismen i inovator član borda direktora „BMV grupe”. Interesovalo nas je i da li je 26. februara održan bilo kakav sastanak uprave ove kompanije.

– Mate Rimac ne pripada „BMV grupi” – ubrzo je mejlom odgovorila naša sagovornica.

– Da li kompanija „Rimac” iz Hrvatske na bilo koji način sarađuje sa BMV-om? – insistirali smo na odgovoru.

– Nažalost, ne mogu da odgovorim na vaše pitanje. Pravilo je da ne komentarišemo po imenu naše partnere ili dobavljače – rekla je Šilmilerova.

Na pitanje da li razmatraju izgradnju fabrike na bilo kojoj lokaciji u istočnoj Evropi, naša sagovornica je odgovorila da ne može da kaže ništa više od onoga što je već rekla.

Čini se, međutim, da se profil ovog proizvođača ne uklapa u potpunosti u opis misterioznog ulagača koji je na „Fejsbuku” postavio Mate Rimac. Ovaj proizvođač automobila iz Hrvatske rekao je da su poslovni prihodi misterioznog investitora gotovo na nivou BDP-a Hrvatske.

Inače, BDP Hrvatske iznosi oko 46 milijardi evra, a BMV ima godišnje prihode veće od 90 milijardi. Rimac je napisao i da je reč o kompaniji koja ima 140.000 zaposlenih. U „BMV grupi” radi oko 124.000 ljudi.

Od nemačkih kompanija koje posluju u automobilskoj industriji, „Mercedes”, na primer, ima 143.000 zaposlenih. Međutim, ovaj proizvođač četvorotočkaša ima i poslovne prihode koji su skoro dvostruko veći od hrvatskog BDP-a.

„Audi”, na primer, ima poslovne prihode približne hrvatskom BDP-u, ali je u ovoj kompaniji zaposleno oko 85.000 ljudi.

S druge strane, BMV je već saopštio da do 2025. godine planira da izbaci na tržište 12 električnih modela i 13 verzija hibridnih automobila. Prvi BMV-ov električni automobil „mini” sići će sa proizvodne trake 2019. godine, izveštava britanski javni servis Bi-Bi-Si. Ranije je najavljeno da će od 2020. godine svi modeli BMV-a imati električnu verziju i postojaće veliki pritisak da se u narednih pet godina proširi lepeza potpuno elektrifikovanih i hibridnih modela.

Nadležni iz ove kompanije već su izjavljivali kako je „trend ka električnoj mobilnosti nepovratan”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik