Kafić koji ne naplaćuje piće, već samo provedeno vreme

Bez autora
Mar 05 2018

Frilenseri više ni u Beogradu ne moraju da rade od kuće. I u našoj prestonici zaživeo je koncept “antikafea”, u kojem se plaća vreme, a ne piće. Ko dođe u “Share Square” u Beogradu, zajednički prostor za rad od ukupno 600 kvadrata, ne plaća za ono što popije ili pojede. Plaća zapravo svoje vreme u specifično zamišljenoj kancelariji u kojoj “deli fotelju”. U njoj može na miru da radi, upozna i druge “zaposlene” i sarađuje sa njima, ali i dovede poslovne partnere na sastanak. Plaća se zapravo prostor i to na sat. Prosečan korisnik našeg antikafea je frilenser koji se registrovao kod nas, koristi internet i provodi u prostoru klasično radno vreme od devet do pet, objašnjava Ana Vukašinović iz “Share Square”.

Kafić koji ne naplaćuje piće, već samo provedeno vremeFrilenseri više ni u Beogradu ne moraju da rade od kuće. I u našoj prestonici zaživeo je koncept “antikafea”, u kojem se plaća vreme, a ne piće.

Ko dođe u “Share Square” u Beogradu, zajednički prostor za rad od ukupno 600 kvadrata, ne plaća za ono što popije ili pojede. Plaća zapravo svoje vreme u specifično zamišljenoj kancelariji u kojoj “deli fotelju”. U njoj može na miru da radi, upozna i druge “zaposlene” i sarađuje sa njima, ali i dovede poslovne partnere na sastanak. Plaća se zapravo prostor i to na sat.

“Prosečan korisnik našeg antikafea je frilenser koji se registrovao kod nas, koristi internet i provodi u prostoru klasično radno vreme od devet do pet”, objašnjava Ana Vukašinović iz “Share Square”.

“Nudimo i piće, posluženje i slatkiše, ali se to ne plaća. Ono što se plaća jeste provođenje vremena u ambijentu koji je radni, ali i opušten”.

Ideja za biznis nije srpska, ali je prvi put primenjena kod nas u ovom autentičnom ambijentu.

“Koncept se dopada ljudima koji ne žele da iznajmljuju kancelarije mesečno i da na to stalno odvajaju novac ili onima koji ne rade svaki dan”, dodaje Vukašinović.

“Prostor je nepušački, ima ukupno 600 kvadrata na dva sprata, kuhinju, šminkeraj…”

Pored ideje zajedničkog rada, antikafe u Srbiji, ali i slični koncepti u zemljamama Zapadne Evrope, SAD i Japanu, podrazumevaju i dodatan sadržaj. Tako šminkeraj ovde služi za posebne tutorijale za šminkanje. Tu je i soba za IT i muzička soba. Prostor ima i formalni deo, sa salom za sastanke i stolovima za pojedinačan rad, ali i neformalni sa kaučima gde je samo dovoljno priključiti lap top.

“Postavili smo koncept otvorenih časova, pa omogućavamo bilo kome ko ima neku veštinu da je sprovede u delo u napravi radionicu i da onlajn kurseve prebacimo u stvarnost”, dodaju iz antikafea.

“Mi im omogućavamo  organizaciju, prostor, marketing, zapravo im dajemo “ključ u ruke” da vode radionicu”.

Grupe su do 15 ljudi, a od kako je antikafe otvoren pre dva meseca u Beogradu, do sada su organizovane radionice internacionalnih kuhinje, zdrave ishrana, starih zanata (heklanja i pletenja), jezika, marketinga…

Iza Share Square-a stoji neprofitna organizacija Coordinaide čija je misija da kreira jake osnove za jačanje lokalnih zajednica, povezivanjem pojedinaca, grupa, organizacija i kompanija.

Sve više zajedničkih fotelja

Prostor za rad koji je zajedički je potpuni poslovni fit u proteklih deset godina na Zapadu. Između 2006. i 2015. godine se njihov broj duplira svake godine. Prvi ovakav prostor je nastao u San Francisku 2005. sa idejom da se kombinuje frilenserski posao i nezavisnost, ali i dobra organizacija rada i postojanje radnog prostora.

Glavni inicijatori zajedničkog rada su istraživanja koja su pokazala da čak i zaposleni u javnim sektorima ne žele da rade od kuće kada imaju mogućnost za to, jer se osećaju izolovano od zajednice.

Prvi zajednički radni prostor u Evropi otvoren je u Francuskoj. u Australiji ih ima više od 1.000, a u Aziji su najpopularniji u Singapuru, u Hong Kongu i na Tajvanu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik