Raste broj zaposlenih i firmi u Hercegovini

Bez autora
Mar 06 2018

U organizacaciji Bosna Bank International u Mostaru je jučer održan okrugli sto o temi Kako povećati konkurentnost privrede Mostara i Hercegovine – internacionalizacija poslovanja, razvojne šanse, pronalazak investitora i otvaranje novih tržišta.Ovo je još jedan u nizu događaja koje BBI organizuje širom BiH, u susret Sarajevo Business Forumu koji će se 25. i 26. aprila održati u glavnom gradu BiH. BBI banka od početka ove godine organizuje niz okruglih stolova koji imaju za cilj da ispitaju regionalne konkurentnosti širom BiH, i da vidimo kako i na koji način možemo pojačati i poboljšati konkurentnost privrednih regiona u našoj državi, a sve ususret 9. Sarajevo Business Forumu.

Raste broj zaposlenih i firmi u HercegoviniU organizacaciji Bosna Bank International u Mostaru je jučer održan okrugli sto o temi Kako povećati konkurentnost privrede Mostara i Hercegovine – internacionalizacija poslovanja, razvojne šanse, pronalazak investitora i otvaranje novih tržišta.

Ovo je još jedan u nizu događaja koje BBI organizuje širom BiH, u susret Sarajevo Business Forumu koji će se 25. i 26. aprila održati u glavnom gradu BiH.

- BBI banka od početka ove godine organizuje niz okruglih stolova koji imaju za cilj da ispitaju regionalne konkurentnosti širom BiH, i da vidimo kako i na koji način možemo pojačati i poboljšati konkurentnost privrednih regiona u našoj državi, a sve ususret 9. Sarajevo Business Forumu. Ovdje smo da animiramo privrednike sa područja Mostara i cijele Hercegovine da apliciraju sa svojim poslovnim idejama i investicijskim projektima ukoliko žele da pronađu investitore i otvore nova tržišta, rekao je Dino Selimović, direktor Marketinga i komunikacija BBI banke.

O mogućnostima i potencijalima privrede Hercegovačke regije govorio je Nevzet Sefo, voditelj odjela za poduzetništvo Asocijacije REDAH, istakavši da je internacionalizacija poslovanja i izvoz ono na šta se svi moraju fokusirati.

- Skup ima za cilj da se prebaci fokus sa politike na ekonomiju. Ono na čemu mi insistiramo je poboljšanje poslovnog ambijenta kroz izmjene zakona i poboljšanje uslova poslovanja kako domaćih tako i stranih kompanija, kazala je Sanja Miovčić, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora u BiH.

Okruglom stolu, koji je održan u Tehnološkom Parku INTERA, prisustvovalo je oko 80 privrednika i predstavnika kompanija sa šireg područja regije Mostara i Hercegovine.

Na ovom skupu po prvi put je u BiH prezentirana detaljna analiza hercegovačke privrede. Naime, izvršni direktor LRC-a Emil Kučković iznio je presjek stanja privrednih kretanja u ovoj regiji. Podaci LRC-a su pokazali rast broja kompanija i broja zaposlenih u Hercegovini tokom 2016. godine, kao i rast prihoda. Analiza je obuhvatila tri kantona u FBiH (Hercegovačko-neretvanski, Kanton 10 i Zapadnohercegovački kanton) te regiju Trebinje u RS-u koju čini sedam općina.

Podaci LRC-a pokazuju da je tokom 2016. najveći broj kompanija poslovao u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ukupno 2.443. Općenito gledano, Hercegovina je zabilježila rast broja kompanija sa 4.632 tokom 2015. godine na 4.686 u 2016. godini. Na području Hercegovine posluju i 93 brzorastuće kompanije od ukupno 667 u BiH.

Ukoliko se gleda ukupna dobit, ogroman rast zabilježile su kompanije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, sa 58 miliona KM u 2015. godini na 213,6 miliona u 2016. godini. Rast je zabilježen i u ostala dva kantona obuhvaćena ovom analizom, kao i u regiji Trebinje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik