Za privatizaciju još oko 100 preduzeća

Bez autora
Mar 06 2018

Država bi trebalo da privatizuje još oko 100 preduzeća, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac dodajući da privatizacija preostalih kompanija nije oročena. Državna preduzeća danas ispunjavaju sve svoje obaveze, što ranije nije bio slučaj, rekao je Trivunac na Kopaonik biznis forumu. On je naveo da je u avgustu 2014. godine u privatizacionom portfelju bilo oko 556 državnih preduzeća, od toga je njih 156 dobijalo kreditnu podršku i ti krediti nisu nikad vraćani. Mnoga preduzeća su otišla u stečaj ili su sprovela Unapred pripremeljen plan reorganizacije, i sada isplaćuju svoje obaveze na vreme. Prema njegovim rečima, izdvajanja za preduzeća su drastično smanjena.

Za privatizaciju još oko 100 preduzećaDržava bi trebalo da privatizuje još oko 100 preduzeća, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac dodajući da privatizacija preostalih kompanija nije oročena.

„Državna preduzeća danas ispunjavaju sve svoje obaveze, što ranije nije bio slučaj“, rekao je Trivunac na Kopaonik biznis forumu.

On je naveo da je u avgustu 2014. godine u privatizacionom portfelju bilo oko 556 državnih preduzeća, od toga je njih 156 dobijalo kreditnu podršku i ti krediti nisu nikad vraćani.

„Mnoga preduzeća su otišla u stečaj ili su sprovela Unapred pripremeljen plan reorganizacije (UPPR), i sada isplaćuju svoje obaveze na vreme“, rekao je Trivunac.

Prema njegovim rečima, izdvajanja za preduzeća su drastično smanjena. Ona su od 2002. do 2013. godine iznosila 923 miliona evra, a od 2014. do 2017. godine pala su na oko 50 miliona evra.

„Zato može da se kaže da je država imala uspeh u tom procesu, iako se često čuje suprotno“, konstatovao je Trivunac.

Govoreći o dobrim primerima privatizacije, on ističe da je najbolji primer privatizacija Železare Smederevo i Galenike.

On je rekao da očekuje da će i privatizacija kompanije RTB Bor biti jednako uspešna kao i privatizacija smederevske železare koja sada pozitivno posluje.

„Sada je prava prilika da se RTB Bor privatizuje. Nadamo se da ćemo to ove godine završiti“, rekao je državni sekretar dodajući da će država ponuditi strateškom partneru većinski paket.

Trivunac je istakao da se RTB Bor dosta popravio po pitanju rezultata i da to preduzeće predstavlja veliki potencijal. Prema njegovim rečima, za dobar deo državnih preduzeća privatizacija je „nužno zlo“, jer nema drugog izlaza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik