Gotovo 100% preduzeća u Srbiji ima internet priključak

Bez autora
Mar 06 2018

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić ocenila je danas da se potreba da se utvrdi nacionalna prepoznatljivost na svetskoj mreži, koju su uvidele i druge države, pokazala opravdanom, naročito u odnosu na ubrzani porast upotrebe interneta u našoj zemlji.Ona je na svečanom otvaranju konferencije Dan internet domena Srbije podsetila na to da je pre deset godina u Srbiji, kada je ustanovljen nacionalni .rs domen, 33,2 odsto domaćinstava imalo internet priključak i 91,5 odsto preduzeća. Danas, internet priključak ima 68 odsto domaćinstava, približno 100 odsto preduzeća, a 70,5 odsto pojedinaca aktivno koristi internet.

Gotovo 100% preduzeća u Srbiji ima internet priključakDržavni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić ocenila je danas da se potreba da se utvrdi nacionalna prepoznatljivost na svetskoj mreži, koju su uvidele i druge države, pokazala opravdanom, naročito u odnosu na ubrzani porast upotrebe interneta u našoj zemlji.

Matić je na svečanom otvaranju konferencije Dan internet domena Srbije podsetila na to da je pre deset godina u Srbiji, kada je ustanovljen nacionalni .rs domen, 33,2 odsto domaćinstava imalo internet priključak i 91,5 odsto preduzeća.

Danas, internet priključak ima 68 odsto domaćinstava, približno 100 odsto preduzeća, a 70,5 odsto pojedinaca aktivno koristi internet, ukazala je ona.

Srpsko društvo, zajedno sa privredom, dakle, praktično je deo globalnog procesa digitalizacije, i smatramo da je od ogromnog značaja to što na svetskoj mreži ima svoje ustaljeno ime, odnosno institucionalno podržan sistem, navela je Matić, navodeći da taj sistem broji više od 100.000 domena.

Ona je dodala i da resorno ministarstvo pruža kontinuiranu infrastrukturnu podršku aktivnostima Registra nacionalnog internet domena Srbije, u skladu sa Sporazumom koji je zaključen 2010. godine, kao i da je u međuvremenu sprovelo niz infrastrukturnih i zakonodavnih aktivnosti, koje su omogućile nesmetani rad Registra i unapređenje usluga koje on pruža.

Dvodnevna konferencija "DIDS 2018: Čuvari internet identiteta", u organizaciji Fondacije "Registar nacionalnog internet domena Srbije", održava se u hotelu "Metropol palas" u Beogradu.

Na teme: "Sajber ličnost", "Digitalno nasleđe" i "Onlajn poslovanje", govorili su domaći i međunarodni eksperti iz ovih oblasti, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik