Žene u Srbiji su 20 odsto manje plaćene za isti posao u odnosu na muškarce

Bez autora
Mar 07 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da se ženama moraju stvoriti jednaki uslovi u svim oblastima života kao što ih imaju muškarci.Ona je na predstavljanju rezultata inicijative "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima" istakla da više od 60 odsto žena koje žive na selu nema pravo na penziju, a svega 17 odsto njih su vlasnice imanja. Objasnila je i da jedan od razloga zbog čega insistira na tome da se zakon o rodnoj ravnopravnosti donese što pre jeste i taj što je nasilje nad ženama često prisutno, a o ravnopravnosti polova se nedovoljno govori.

Žene u Srbiji su 20 odsto manje plaćene za isti posao u odnosu na muškarcePotpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da se ženama moraju stvoriti jednaki uslovi u svim oblastima života kao što ih imaju muškarci.

Mihajlović je, na predstavljanju rezultata inicijative "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima", istakla da više od 60 odsto žena koje žive na selu nema pravo na penziju, a svega 17 odsto njih su vlasnice imanja.

Ona je objasnila i da jedan od razloga zbog čega insistira na tome da se zakon o rodnoj ravnopravnosti donese što pre jeste i taj što je nasilje nad ženama često prisutno, a o ravnopravnosti polova se nedovoljno govori.

Zakoni su doneti i oni se primenjuju, a ono što nedostaje jeste mnogo više razgovora o ovoj temi, kojom se moramo baviti od malih nogu, ukazala je Mihajlović.

Ona je navela da je zato insistirala na tome da se zakon o rodnoj ravnopravnosti što pre donese, jer upravo on sadrži deo koji se zove prevencija, i poručila da moramo da stvorimo nenasilno društvo.

Žene su danas u Srbiji za približno 20 odsto manje plaćene za isti posao u odnosu na muškarce, naglasila je ona, dodavši da je inicijativa "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima" dala prve rezultate, jer je za osam meseci, koliko traje, posao dobila 341 žena.

Zaposlene žene, kako je navela, najčešće se bave izradom ručnih proizvoda u svojim sredinama, a zatim, uz podršku kompanija, NALED-a i države, ti proizvodi stižu u državne institucije i u kancelarije velikih međunarodnih kompanija.

Izvršni direktor NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je 50 odsto žena i mladih na selu nezaposleno, te da je akcija "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima" do sada obezbedila više od 7.500 radnih sati za žene u srpskim selima.

Jovanović je objasnila da NALED zagovara donošenje zakona o zanatstvu, kao i da se izjednače subvencije za zanatlije i velike kompanije, jer je taj odnos trenutno jedan prema pet u korist velikih igrača.

Mihajlović je danas uručila plakete predstavnicama različitih udruženja iz Srbije i kompanijama kao zahvalnost za promociju ženskog preduzetništva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik