Bespovratna sredstva za početnike u poslu

Bez autora
Mar 11 2018

Ministarstvo privrede i Fond za razvoj raspisali su konkurs za podršku početnicima u poslu kroz dodelu bespovratnih sredstava, a ko i pod kojim uslovima može do tog novca, objašnjava rukovoditeljka projekata u Regionalnoj razvojnoj agenciji "Bačka" Andrea Stijepić.Cilj programa je podrška početnicima za otpočinjanje samostalnog poslovanja kroz osnivanje novih privrednih subjekata, podsticanje zapošljavanja, kao i podršku preduzetništvu žena i mladih, ističe Stijepić. Pravo da se prijave na javni poziv imaju svi preduzetnici, zatim mikro i mala privredna društva koja su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije u 2017. godini, a iznos bespovratnih sredstava kreće od 400.000 do 6 miliona dinara.

Bespovratna sredstva za početnike u posluMinistarstvo privrede i Fond za razvoj raspisali su konkurs za podršku početnicima u poslu kroz dodelu bespovratnih sredstava, a ko i pod kojim uslovima može do tog novca, objašnjava rukovoditeljka projekata u Regionalnoj razvojnoj agenciji "Bačka" Andrea Stijepić.

"Cilj programa je podrška početnicima za otpočinjanje samostalnog poslovanja kroz osnivanje novih privrednih subjekata, podsticanje zapošljavanja, kao i podršku preduzetništvu žena i mladih", ističe Stijepić.

"Pravo da se prijave na javni poziv imaju svi preduzetnici, zatim mikro i mala privredna društva koja su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije u 2017. godini", kaže Stijepić i dodaje da se iznos bespovratnih sredstava kreće od 400.000 do 6 miliona dinara.

Ona ističe da se 30% traženih sredstava dobija bespovratno od Ministarstva privrede, a 70% kroz kredit Fonda za razvoj (3% kamate godišnje), uz rok otplate od pet godina (prva godina "grejs" period gde se plaća samo interkalarna kamata).

"Novac koji se dodeljuje je namenski, pa se može koristiti za: dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju poslovnog ili proizvodnog prostora; kupovinu opreme (nova ili do pet godina starosti) i u trajna obrtna sredstva (najviše 20% od ukupnih ulaganja)", kaže Stijepić.

Ona ističe da će prednost imati privredni subjekti čiji su osnivači prošli obuku za početnike u poslovanju po programu standardizovanog seta usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike.

"Zahtevi za "start up" kredit i bespovratna sredstva sa pratećom dokumentacijom mogu se predati u Fondu za razvoj Republike Srbije u Beogradu, lično ili poštom, a javni poziv važi dok se raspoloživa sredstva ne utroše (najkasnije do 31.12. 2018.god.)", ističe Stijepić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik