Inflacija u februaru 0,3 odsto

Bez autora
Mar 12 2018

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene proizvoda i usluga u februaru ove godine, u odnosu na prethodni mesec, u proseku više za 0,3 odsto.U saopštenju se navodi da su potrošačke cene u februaru 2018. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane 1,5 odsto, dok su u odnosu na decembar 2017. godine povećane 0,7 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u februaru ove godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama alkoholna pića i duvan, hrana i bezalkoholna pića i transport.

Inflacija u februaru 0,3 odstoRepublički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene proizvoda i usluga u februaru ove godine, u odnosu na prethodni mesec, u proseku više za 0,3 odsto.

U saopštenju se navodi da su potrošačke cene u februaru 2018. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane 1,5 odsto, dok su u odnosu na decembar 2017. godine povećane 0,7 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u februaru ove godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama alkoholna pića i duvan (2,7 odsto), hrana i bezalkoholna pića (0,7 odsto) i transport (0,4 odsto).

Rast cena je registrovan i u grupi nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,3 odsto), kao i u grupama obrazovanje i restorani i hoteli (za po 0,1 odsto).

Pad cena konstatovan je u grupama odeća i obuća (-1,7 odsto), rekreacija i kultura (-0,9 odsto) i komunikacije (-0,2 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Republički zavod za statistiku od 1999. godine ne raspolaže podacima za AP Kosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Republiku Srbiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik