Crna Gora Kinezima oprostila 29 miliona eura

Bez autora
Mar 13 2018

Državna kasa je od početka izgradnje autoputa pa zaključno sa prošlom godinom uskraćena za 29 miliona eura, zbog poreskih povlastica koje se odnose na oslobađanje poreza i doprinosa na plate, carine na uvoz robe i povraćaj dijela plaćene akcize. Poreske povlastice dodijeljene su glavnom izvođaču radova kineskoj kompaniji CBRC i domaćim proizvođačima. Te podatke ministar finansija Darko Radunović dostavio je nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću. Od 29 miliona, koliko je izgubljeno za autoput, 6,2 miliona eura se odnose na oslobađanje CRBC-a od obaveza plaćanja poreza i doprinosa na plate zaposlenih, 19,928 miliona po osnovu cariskih dažbina pri uvozu.

Crna Gora Kinezima oprostila 29 miliona euraDržavna kasa je od početka izgradnje autoputa pa zaključno sa prošlom godinom uskraćena za 29 miliona eura, zbog poreskih povlastica koje se odnose na oslobađanje poreza i doprinosa na plate, carine na uvoz robe i povraćaj dijela plaćene akcize.

Poreske povlastice dodijeljene su glavnom izvođaču radova kineskoj kompaniji CBRC i domaćim proizvođačima. Te podatke ministar finansija Darko Radunović dostavio je nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću, prenose Vijesti.

Od 29 miliona, koliko je izgubljeno za autoput, 6,2 miliona eura se odnose na oslobađanje CRBC-a od obaveza plaćanja poreza i doprinosa na plate zaposlenih, 19,928 miliona po osnovu cariskih dažbina pri uvozu (carine i PDV).

Firme koje su kao podizvođači angažovani na izgradnji kapitalnog državnog projekta oslobođeni su 2,88 miliona eura po osnovi akciza, odnosno u tom iznosu su imale pravo na povraćaj akciza.

Damjanović je Vijestima rekao da je od Radunovića tražio podatke zbog pune transparentnosti projekta, a posebno imajući u vidu da od momenta donošenja zakona i izgradnji autoputa Skupština nema nikakvu mogućnost kontinuiranog uvida u dinamiku i troškove te institucije.

"U odnosu na prvobitnu cijenu te investicije mora se ukalkulisati i ovaj dodatni trošak za olakšice koje su date investitoru i podizvođačima", kazao je Damjanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik