BiH osvojila treće mjesto kao regija budućnosti za strana ulaganja

Bez autora
Mar 13 2018

Foreign Direct Investment magazin rangirao je Bosnu i Hercegovinu na 3. mjesto kao regiju budućnosti za privlačenje stranih investicija po osnovu troškova poslovanja za 2018, na osnovu suradnje i informacija koje je Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH o ekonomskim i investicijskim potencijalima naše zemlje.Kao predstavniku Bosne i Hercegovine, direktor FIPA-e Gordan Milinić primio je danas u Kanu nagradu spomenutog magazina koji je Bosnu i Hercegovinu rangirao na treće mjesto u kategoriji srednje-velikih europskih regija za strana ulaganja . Također su mu, kao predstavniku BiH, uručena i priznanja za Zapadno-hercegovački kanton i Bijeljinu i Zvornik.

BiH osvojila treće mjesto kao regija budućnosti za strana ulaganjaForeign Direct Investment (FDI) magazin rangirao je Bosnu i Hercegovinu na 3. mjesto kao regiju budućnosti za privlačenje stranih investicija po osnovu troškova poslovanja za 2018, na osnovu suradnje i informacija koje je Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) o ekonomskim i investicijskim potencijalima naše zemlje.

Kao predstavniku Bosne i Hercegovine, direktor FIPA-e Gordan Milinić primio je danas u Kanu nagradu spomenutog magazina koji je Bosnu i Hercegovinu rangirao na treće mjesto u kategoriji srednje-velikih europskih regija za strana ulaganja. Također su mu, kao predstavniku BiH, uručena i priznanja  za Zapadno-hercegovački kanton i Bijeljinu i Zvornik.

Ovo značajno priznanje je još jedan dokaz kako je Bosna i Hercegovina profitabilna lokacija za strana ulaganja, te kako bi uz rješavanje ključnih nedostataka, koje ne mogu nadoknaditi promotivne aktivnosti, mogli realizirati veći priliv direktnih stranih ulaganja.

Također u konkurenciji od 481 lokacije među top 10 investicionih destinacija u čak 7 različitih kategorija u pogledu cjenovne konkurentnosti, FDI strategije i ekonomskog potencijala, našla se kako Bosna i Hercegovina, tako i Republika Srpska kao jedan od entiteta BiH, Zapadno-hercegovački kanton, te Bijeljina, Prijedor i Zvornik.

Za donošenje odluke o proglašenju najboljih europskih gradova i regija, stručni ocjenjivački tim uzeo je u obzir kriterije kao što su ekonomski potencijal, isplativost ulaganja, ljudski potencijali, kvaliteta života, poslovno okruženje, kao i postojanje strategije za privlačenje investicija.

Pozicioniranje na prestižnoj top listi europskih gradova i regija budućnosti predstavlja direktnu preporuku potencijalnim investitorima o regijama u koje treba ulagati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik