Više od 50% žena iz ruralnih područja formalno nezaposleno

Bez autora
Mar 13 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Srbija, kad je reč o rodnoj ravnopravnosti, posebnu pažnju posvetiti unapređenju položaja žena na selu, kao višestruko diskriminisanoj i ranjivoj grupi.Ona je, obraćajući se na 62. zasedanju Komisije Ujedinjenih nacija za status žena u Njujorku, istakla da je više od 50 odsto radno sposobnih žena iz ruralnih područja formalno nezaposleno, a 60 odsto nema pravo na penziju. Tri od četiri žene rade bez plate, a 74 odsto žena su pomažući članovi domaćinstva. Samo 12 odsto žena su vlasnice imovine, pa ne mogu da uzmu kredite niti da započnu svoj biznis, dok je samo 17 odsto poljoprivrednih gazdinstava registrovano na žene.

 Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Srbija, kad je reč o rodnoj ravnopravnosti, posebnu pažnju posvetiti unapređenju položaja žena na selu, kao višestruko diskriminisanoj i ranjivoj grupi.  Mihajlović je, obraćajući se na 62. zasedanju Komisije Ujedinjenih nacija za status žena u Njujorku, istakla da je više od 50 odsto radno sposobnih žena iz ruralnih područja formalno nezaposleno, a 60 odsto nema pravo na penziju.  Tri od četiri žene rade bez plate, a 74 odsto žena su pomažući članovi domaćinstva. Samo 12 odsto žena su vlasnice imovine, pa ne mogu da uzmu kredite niti da započnu svoj biznis, dok je samo 17 odsto poljoprivrednih gazdinstava registrovano na žene, objasnila je ona.  Prema njenim rečima, Akcionim planom za rodnu ravnopravnost predviđena je podrška ženama na selu u vidu razvoja ženskog zadrugarstva, promocije socijalnog preduzetništva, mera za ravnopravan pristup resursima, obezbeđivanja bespovratnih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju i povećanja dostupnosti zdravstvenih usluga i obrazovanju.  Kvalitet života žena na selu predstavlja ključ ruralnog razvoja i razvoja poljoprivrede.  Naš zadatak je da obezbedimo balansirano ulaganje u ruralni razvoj, a to nije samo poljoprivreda, već da podstičemo povećanje vlasništva nad imovinom od strane žena, poboljšavamo socijalne usluge, da kroz rodno odgovorno budžetiranje obezbedimo bolji položaj manje zastupljenog pola, a to su u ruralnom razvoju žene, objasnila je ona.  Mihajlović je kao pozitivan primer u Srbiji navela projekat „Uposlimo 1000 žena u ruralnim područjima“, koji je pokrenula kao potpredsednica Vlade.  Svim svojim poslovnim partnerima poklanjam rukotvorine koje izrađuju žene sa sela. Na taj način ne samo da čuvamo kulturno nasleđe, već pomažemo da rad žena na selu bude vrednovan i plaćen, podvukla je ona.Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Srbija, kad je reč o rodnoj ravnopravnosti, posebnu pažnju posvetiti unapređenju položaja žena na selu, kao višestruko diskriminisanoj i ranjivoj grupi.

Mihajlović je, obraćajući se na 62. zasedanju Komisije Ujedinjenih nacija za status žena u Njujorku, istakla da je više od 50 odsto radno sposobnih žena iz ruralnih područja formalno nezaposleno, a 60 odsto nema pravo na penziju.

Tri od četiri žene rade bez plate, a 74 odsto žena su pomažući članovi domaćinstva. Samo 12 odsto žena su vlasnice imovine, pa ne mogu da uzmu kredite niti da započnu svoj biznis, dok je samo 17 odsto poljoprivrednih gazdinstava registrovano na žene, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, Akcionim planom za rodnu ravnopravnost predviđena je podrška ženama na selu u vidu razvoja ženskog zadrugarstva, promocije socijalnog preduzetništva, mera za ravnopravan pristup resursima, obezbeđivanja bespovratnih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju i povećanja dostupnosti zdravstvenih usluga i obrazovanju.

Kvalitet života žena na selu predstavlja ključ ruralnog razvoja i razvoja poljoprivrede.

Naš zadatak je da obezbedimo balansirano ulaganje u ruralni razvoj, a to nije samo poljoprivreda, već da podstičemo povećanje vlasništva nad imovinom od strane žena, poboljšavamo socijalne usluge, da kroz rodno odgovorno budžetiranje obezbedimo bolji položaj manje zastupljenog pola, a to su u ruralnom razvoju žene, objasnila je ona.

Mihajlović je kao pozitivan primer u Srbiji navela projekat „Uposlimo 1000 žena u ruralnim područjima“, koji je pokrenula kao potpredsednica Vlade.

Svim svojim poslovnim partnerima poklanjam rukotvorine koje izrađuju žene sa sela. Na taj način ne samo da čuvamo kulturno nasleđe, već pomažemo da rad žena na selu bude vrednovan i plaćen, podvukla je ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik