Finska država kupila udeo u Nokiji od 3,3 odsto

Bez autora
Mar 14 2018

Finska državna investiciona agencija Solidijum kupila je 3,3 odsto udela u kompaniji Nokija za oko 844 miliona evra, kako bi ojačala finski uticaj nad tim proizvođačem opreme za telekomunikacione mreže.Verujemo da će ovo biti dobra investicija. Treba imati na umu da je Nokija najveća finska kompanija i da je finsko vlasništvo u njoj prilično skromno, objasnio je glavni izvršni direktor Agencije Solidijum, Anti Makinen. On je naveo da Solidijum neće tražiti mesto u Nokijinom odboru na predstojećoj skupštini akcionara, ali da bi tu opciju mogao da razmotri u budućnosti.

Finska država kupila udeo u Nokiji od 3,3 odstoFinska državna investiciona agencija Solidijum kupila je 3,3 odsto udela u kompaniji Nokija za oko 844 miliona evra, kako bi ojačala finski uticaj nad tim proizvođačem opreme za telekomunikacione mreže.

"Verujemo da će ovo biti dobra investicija. Treba imati na umu da je Nokija najveća finska kompanija i da je finsko vlasništvo u njoj prilično skromno", objasnio je glavni izvršni direktor Agencije Solidijum, Anti Makinen, odluku o kupovini za agenciju Rojters.

On je naveo da Solidijum neće tražiti mesto u Nokijinom odboru na predstojećoj skupštini akcionara, ali da bi tu opciju mogao da razmotri u budućnosti.

Makinen je dodao da je ta agencija preduzela aktivniju ulogu u odborima kompanija u kojima ima vlasnički udeo.

Nokija je vladala globalnim tržištem mobilnih telefona pre desetak godina i bila je dominantan ekonomski motor Finske, dajući doprinos od 4,0 odsto BDP-u zemlje i od 20 odsto njenom izvozu.

Kolaps Nokijinog nekadašnjeg biznisa s telefonima bio je glavni razlog desetogodišnje stagnacije finske ekonomije, od koje se zemlja upravo oporavlja.

Prema podacima sa internet stranice Nokije, tri finska penziona fonda u ovom trenutku drže manje od 3,0 procenta vlasništva kompanije.

Nokija je danas fokusirana na industriju telekomunikacionih mreža u kojoj se takmiči sa švedskim Eriksonom i kineskom kompanijom Huavei.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik