Za finansiranje privrede 2,5 milijardi dinara

Bez autora
Mar 14 2018

Razvojni Fond Vojvodine obezbedio je za ovu godinu 2,5 milijardi dinara za finansiranje privrede i poljoprivrednika u Srbiji.RFV je za ovu godinu pripremio i nove konkurse, pored već postojećih kreditnih linija, pa je tako jedna kreditna linija namenjena investicijama u poljoprivredi u okviru IPARD programa, a druga razvoju turizma. Direktor fonda Goran Savić objašnjava da su konkursne linije nastale pre svega kao proizvod saradnje Razvojnog fonda i privrednika i poljoprivrednika na terenu.

Za finansiranje privrede 2,5 milijardi dinaraRazvojni Fond Vojvodine (RFV) obezbedio je za ovu godinu 2,5 milijardi dinara za finansiranje privrede i poljoprivrednika u Srbiji. RFV je za ovu godinu pripremio i nove konkurse, pored već postojećih kreditnih linija, pa je tako jedna kreditna linija namenjena investicijama u poljoprivredi u okviru IPARD programa, a druga razvoju turizma.

Direktor fonda Goran Savić objašnjava da su konkursne linije nastale pre svega kao proizvod saradnje Razvojnog fonda i privrednika i poljoprivrednika na terenu.

"Razvojni fond Vojvodine je ove godine opredelio 2,5 milijardi dinara za kreditiranja privrede i poljoprivrede. RFV inače ima najniže kamatne stope na tržištu i one se kreću u rasponu od jedan do tri posto", kaže Savić za Tanjug.

Korisnici kredita za investicije u poljoprivredi, u okviru IPARD programa, mogu biti svi oni koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, fizička lica, nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, kao i privredna društva i zemljoradničke zadruge.

Najtraženiji krediti su, kaže Savić, za kupovinu nove opreme i mašina, ali navodi da RFV nije zadovoljan prošlogodišnjim povlačenjem sredstava iz Fonda kada su privrednici i poljoprivrednici dobili oko milijardu dinara.

Najviše se koriste krediti za kupovinu poljoprivrednog zemljišta kao i dugoročni krediti za investicije u poljoprivredi, dodaje Savić.

Kamatne stope se kreću u rasponu od jednog do tri procenta na godišnjem nivou u zavisnosti od sredstva obezbeđenja i toga da li korisnici kredita dolaze iz sredina koje spadaju u kategoriju razvijenih ili nerazvijenih opština.

U RFV kažu da sredstvo obezbeđenja ovog kredita može da bude garancija poslovne banke, hipoteka prvog reda na poljoprivrednom ili građevinskom zemljištu, na stambenoj ili poslovnoj uknjiženoj nepokretnosti i zalog na novoj mehanizaciji.

Kada je konkursna linija za razvoj turizma u pitanju, kamatne stope se kreću od 2 ili 3 procenta, ukoliko korisnik kredita dolazi iz kategorije nerazvijene, odnosno razvijene lokalne samouprave.

"Kamatne stope mogu biti niže za jedan procenat ukoliko je sredstvo obezbeđenja bankarska garancija", dodaju u Fondu.

Naglašavaju da je u pripremi saradnja RFV sa nadležnim organima koji bi subvencionisali navedenu kamatnu stopu na godišnjem nivou, kako za privredu tako i poljoprivredu.

Fond je, ističu, obezbedio i kredite namenjene za finansiranje ulaganja u turizam i ugostiteljstvo, konkretno za izgradnju, adaptaciju i opremanje turističkih objekata, sportsko rekreativnih i rehabilitacionih objekata...

Takođe, novac je namenjen za obnavljanje tradicionalnih seoskih domaćinstava koja se bave turizmom, za dizajn, pripremu i proizvodnju suvenira.

Rok vraćanja kredita za obe kreditne linije je do sedam godina u okviru koga je i grejs period koji može trajati do 24 meseca.

Za redovne kreditne linije takođe su u 2018. obezbeđena sredstva i raspisani novi konkursi i to za dugoročne kredite za poljoprivredu, za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, nabavku nove mehanizacije kao i za obrtna sredstva u poljoprivredi.

Fond je uveo i novinu, a to je mogućnost izbora roka za vraćanja kredita, dužine grejs perioda i dinamike otplate, a starosna granica poljoprivrednika u momentu podnošenja zahteva je povećana na 70 godina.

Kamatna stopa je za sve kreditne linije od 1 do 3 procenta u zavisnosti od sredstva obezbeđenja i toga u kojoj grupi razvijenih opština se nalazi podnosilac zahteva, kažu u Fondu.

Svi dugoročni krediti su sa rokom vraćanja do sedam godina, a izuzetak je Konkurs za nabavku nove mehanizacije gde je rok otplate do pet godina sa fiksnom kamatnom stopom od 1,5 procenata na godišnjem nivou.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik