Gubici IRB RS zbog loših direktnih plasmana

Bez autora
Mar 15 2018

Odjeljenje za internu reviziju Investiciono- razvojne banke RS priznalo je da su veliki gubici koje je ova banka imala u 2015. i 2016. godini nastali zbog loših direktnih plasmana i zbog držanja novca na računima nesigurnih banaka, plasiranja kredita putem njih kao posrednika i kupovinom akcija i obveznica tih banaka. Ukazano je da su direktni plasmani izuzetno rizični i da ih je trebalo izbjegavati ili biti mnogo rigorozniji prilikom njihove realizacije. Interna revizija IRB-a navodi da su u 2016. tri fonda u koja djeluju pod krovom banke iskazala gubitak od 84 miliona KM i da je očigledno da su neki plasmani teško ili nikako naplativi, što značajno utiče na visinu iznosa rezervisanja i povećava troškove po tom osnovu.

Gubici IRB RS zbog loših direktnih plasmanaOdjeljenje za internu reviziju Investiciono- razvojne banke (IRB) RS priznalo je da su veliki gubici koje je ova banka imala u 2015. i 2016. godini nastali zbog loših direktnih plasmana i zbog držanja novca na računima nesigurnih banaka, plasiranja kredita putem njih kao posrednika i kupovinom akcija i obveznica tih banaka.

Ukazano je da su direktni plasmani izuzetno rizični i da ih je trebalo izbjegavati ili biti mnogo rigorozniji prilikom njihove realizacije.

Interna revizija IRB-a navodi da su u 2016. tri fonda u koja djeluju pod krovom banke iskazala gubitak od 84 miliona KM i da je očigledno da su neki plasmani teško ili nikako naplativi, što značajno utiče na visinu iznosa rezervisanja i povećava troškove po tom osnovu.

Upozoreno je i na velike rizike kojima je IRB izložena na osnovu plasmana u hartije od vrijednosti za koje navode da su još rizičniji, jer za njih uglavnom ne postoje instrumenti obezbjeđenja.

U zajmove je plasirano više od 290 miliona, a u hartije od vrijednosti 478 miliona KM. U izvještaju je navedeno da je dio plasmana, osim državnih i dijela municipalnih obveznica, moguće svrstati u plasmane visokog rizika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik